Constantin D. Pavel / Sărac sau Bogat?

Mai deunăzi, o doamnă mi-a servit o frază care m-a făcut să mă gândesc serios la acest material; a spus-o cu atâta forţă, cu atâta credinţă, încât m-am cutremurat: „Nu sunt interesată de bani!“. M-am uitat lung la ea şi am încercat, pentru o clipă, să o înţeleg… N-am reuşit.
Această doamnă a rămas şomeră cu câteva luni în urmă; acum se chinuie de la o zi la alta ca agent de asigurări, încercând zadarnic să încropească un venit din această activitate, dar e la început şi nu prea vrea să înveţe ce trebuie…; soţul ei este bolnav, pensionat pe caz de boală, cu nevoi multe şi costisitoare – medicamente, hrană, tratament…; hainele lor, deşi curate, şi-au pierdut de mult strălucirea de nou; hrana lor nu e întotdeauna cea potrivită, căci „mâncarea e scumpă în ziua de azi“…; nervii ei sunt întinşi la maximum, iar de vină sunt politicienii, şefii care au dat-o afară de la serviciu, boala care i-a lovit soţul, după ce şi el a fost dat afară fiindcă i s-a restructurat postul, lumea asta atât de rea…
Practic, viaţa ei e foarte aproape de marginea prăpastiei şi, deşi banii i-ar putea rezolva aproape toate problemele, ea… „nu este interesată de bani!“. Înţelegeţi, oameni buni? – „Nu e interesată de bani!!!“
Problema acestor persoane – pentru că au, într-adevăr, o imensă problemă! – este sărăcia… mentalităţii lor! Un astfel de om va fi mereu sărac şi va duce o viaţă grea, indiferent ce va încerca să facă. Un astfel de om se va lupta de dimineaţă până seara, pentru că, nu-i aşa?, „o luptă-i viaţa!“. Dar lupta aceasta dură, grea, pe care el are impresia că o duce cu ceilalţi ori chiar cu sistemul, e o luptă împotriva lui însuşi! Căci, cum spunea un mare scriitor motivaţional, „dacă ar fi să pun un pariu pe mine sau pe natură, aş paria pe natură“. Acest tip de om, cu cât încearcă să se învingă mai tare, cu atât cel din interiorul său, care îi opune rezistenţă, se va încontra mai tare!
Ei bine, mai au astfel de oameni vreo şansă? Evident că da! Nimeni nu este pierdut până nu închide ochii definitiv! Ce este, deci, de făcut? Cum pot ei să redevină fiinţe umane şi să afle că viaţa poate fi şi altfel?
S-au descoperit mai multe căi, una dintre ele fiind aceasta: să înveţe să iubească banii şi să înveţe să acţioneze astfel încât banii să vină în viaţa lor suficient de mulţi pentru a putea rezolva problemele.
Normal că banii nu rezolvă toate problemele, dar rezolvă, cu siguranţă, 99% din ele!
Şi fiindcă tot am amintit de luptă, ea trebuie dusă pentru a schimba ideile din minţile acestor oameni. Cum poţi să iubeşti banii şi să îi faci să vină la tine când, la nivel mental, simpla idee de bani este menită să provoace un scurtcircuit? Banii, pentru astfel de oameni, sunt adevărate generatoare de conflicte interioare, de sentimente dureroase de vină… Cum să te gândeşti la bani şi la bogăţia proprie, când în lume sunt atâţia săraci? Cum să am eu de toate, când alţii mor de foame şi de frig? Şi astfel, conflictele interioare îi ţin departe de o viaţă dacă nu perfectă, cel puţin senzaţională! Şi nu-i ţin doar pe ei departe de toate acestea, ci, mai grav, şi pe copiii lor, pe nepoţii lor, pe fiinţele cele mai dragi lor!…
Iar mare parte din aceste conflicte provin din educaţia primită acasă, de-a lungul vieţii, dar şi din credinţele insuflate de mentalul colectiv. Astfel de oameni trăiesc, de obicei, în mijlocul unora aidoma lor, nu printre bogaţi. Iar în lumea săracă mental, „banii sunt ochiul dracului“, „oamenii bogaţi sunt răi“, „averile se fac prin minciună şi înşelătorie“, aşa că „mai bine rămân sărac şi cinstit“, „să n-am eu bani, dar să pun seara capul pe pernă liniştit“…
Astfel de fraze creează un univers interior de credinţe care se împotrivesc atragerii de bani în viaţa lor. Şi unde e lipsă de bani, e şi sărăcie, din toate punctele de vedere.
Ştiţi ceva? Am trăit eu însumi într-un astfel de mediu, provin dintr-un astfel de mediu, am o mulţime de fiinţe dragi încă prinse în plasa deasă a unui astfel de mediu, am auzit mereu astfel de fraze în copilărie şi adolescenţă, eu însumi le-am repetat uneori copilului meu, pe când era de-o şchioapă, aşa că pot să afirm fără teama de a greşi că ştiu ce simt şi cum gândesc astfel de oameni!
Ca formare interioară sunt scriitor şi multă vreme, chiar decenii întregi, m-am luptat cu ideea că scriitorii sunt săraci şi că marile opere literare s-au născut din suferinţă şi nevoi. Ceea ce citisem despre vieţile scriitorilor, ceea ce mi se spusese la şcoală legat de acest subiect şi, mai ales, fraza îndelung vehiculată în familie: „apucă-te de treabă şi mai lasă scrisul ăla, că nu poţi trăi din scris!“, au creat, evident, în interiorul minţii mele, credinţa că, dacă voi continua să merg pe acest drum, voi sfârşi în sărăcie şi suferinţă. Ba chiar au fost momente în viaţa mea când mă simţeam voit trist şi deprimat, tocmai pentru a putea cunoaşte starea în care marii scriitori au scris operele lor de valoare! Vă puteţi închipui o aberaţie mai mare?!
A, atunci nu mi se părea absolut deloc o aberaţie… De ce? Fiindcă gândirea negativă îmi bloca însăşi canalele prin care puteam ajunge scriitor. Pentru mine, lucrurile arătau aşa: „dintr-o mie de oameni talentaţi într-ale scrisului, doar unul reuşeşte să se afirme şi să-şi vândă cărţile. Şi, oricum, nu el câştigă grosul banilor, ci editura la care a apărut cartea.“ Drept pentru care, nivelul meu de aşteptare era foarte scăzut în privinţa succesului meu financiar ca scriitor. Aşa că, deşi scriam cu mare plăcere, o făceam nu pentru bani, ci pentru satisfacţia mea interioară. Dar satisfacţia interioară nu aşează mâncare pe masa copilului şi nici nu-i pune ghetuţe în picioare… Şi-n felul acesta, se adevereau credinţele interioare.
Până când, la un moment dat, în viaţa mea au intrat nişte cărţi de educaţie financiară care mi-au spus adevărul! Şi din acea clipă am început să îmi schimb credinţele interioare, am început să îmi schimb gândirea, am început să creez între mine şi bani o altă relaţie, cea firească, acel tip de relaţie pe care doar oamenii fericiţi o au cu banii. Atenţie, nu am spus „oamenii bogaţi“, ci „oamenii fericiţi“, căci există oameni cu averi impresionante, care nu cunosc fericirea…
De ce? Păi tot din cauza credinţelor lor interioare despre bani. Deşi în plan material au acumulat averi imense, în plan mental au rămas tot săraci, foarte puţin sau deloc schimbaţi faţă de momentul începutului, când nu aveau bani. Cunosc mulţi oameni care învârt lunar sume uriaşe, dar de fapt nu rămân cu nimic… Tot spun că ei investesc, că se dezvoltă, că fac sacrificii, însă viaţa trebuie trăită acum şi aici, nu într-un viitor iluzoriu, când vor fi destui bani! Dacă nu te bucuri acum de ei, nu te vei bucura nici în viitor, fiindcă şi atunci vei găsi oportunităţi de dezvoltare a afacerii şi de investiţii.
Totul este să fii în stare să creezi şi să menţii un echilibru între necesarul personal (al familiei) şi cel al companiei. Căci degeaba ai de toate la firmă, dacă n-ai şi acasă, pentru partenerul de viaţă şi pentru copii!…
Aşa cum spunea unul dintre miliardarii acestei lumi, magnatul Donald Trump, „o afacere care nu-ţi oferă pasiune şi fericire e un eşec, chiar dacă ea pare un succes în faţa mass-media!“. O ştii el ce spune, nu-i aşa?
Şi-atunci, cum poţi ajuta oamenii săraci să devină fericiţi şi bogaţi? Plătindu-le facturile la lumină? Miluindu-i cu sute de euro fiindcă ştiu să recite poezii religioase? Sau învăţându-i să se raporteze altfel la bani şi la ideea de bogăţie, pentru a-şi produce singuri fericirea? Eu am ales a doua cale…
(Extras din CD-ul audio motivaţional „Trăieşte-ţi viaţa din plin!”, disponibil pe www.selfcoach.ro)
Copyright: Constantin D. Pavel
Despre Constantin D. Pavel
Scriitor, jurnalist, editor si om de afaceri, Constantin D. Pavel s-a nascut in Bucuresti, cu 44 de ani in urma. Este casatorit cu Florina si are un fiu, Andrei. 

A fondat propria companie, PAVCON eDucational, in anul 2002, pentru a oferi oamenilor acces la educatia non-liniara si la dezvoltarea personala continua.

A fondat cea dintai revista motivationala si de dezvoltare personala din Romania, “Profesor de… Fericire“.

A fondat primul sistem educational si de dezvoltare personala din Romania cuplat cu o afacere de marketing relational, ca suport educational pentru intregul meu de afaceri si pentru viitorii antreprenori si pasionatii de de dezvoltare personala: SELF COACH ROMANIA.

A editat carti si reviste diverse si a scris, sub propria semnatura sau sub pseudonim, mai bine de 25 de volume si sute de articole.

A pus pe picioare o afacere clasica stabila, iar in paralel a demarat mai multe afaceri de network marketing, ajungand in scurt timp la un nivele importante si stabile financiar.

A fondat “Programul pentru Succes“, un program de dezvoltare personala care a schimbat in bine vietile a peste 2500 de oameni, atat din tara, cat si din strainatate.

Este trainer licentiat al SWISS CENTRE International Business Research din Geneva, o companie de consultanta in afaceri foarte apreciata pe plan mondial.

5 comentarii


 1. Buna ziua .Datorita situatiei grele cu care ne confruntam de 3 ani de zile ,m-am hotarat sa va scriu acest mesaj .Ma numesc Strimbu Liliana,sunt o mama de 54 de ani ,pensionata pe caz de boala -Hernie de disc operata din 1998,cardiopatie ischemica ,Hipertensiune arteriala ,Fractura dubla la piciorul stang,,osteoporoza ,si multe altele. Din 2001 ,am luat in plas familial,4 copii [frati],de la o familie care erau in divort.Acesti copii erau bonlavi de TBC,erau foarte slabi ,murdari din cauza mamei care ii neglija.Pe atunci aveao varste cuprinse intre 8 luni,3 ani,6ani si 9ani.Toti au facut trat de TBC 2 ani .De atunci si pana la ora actuala am fost cu cei mici prin mai multe spitale ,deoarece si acum sunt bonlavi.Dupa mai multe internari,acum 3 ani le-au depistat boala de care sufera cei mici.Deficit statural sever prin deficit de GH,Hipotrofie ponderala,Hipoconadism,Nu cresc ,nu se dezvoltamsunt f slabi.Ei fac un trat f scump [4500 lei ]lunar daca ar fi sa-l platesc.Dar trat este gratuit si ptr acesta au nevoe de o alimentatie f buna si de un regim de viata special.Ptr ca acesti copii sa-si revina avem nevoe de ajutorul unir persoane cu suflet mare care sa ne ajute atat financiar cat si alimentar .Din acest mutiv am indraznit sa va scriu acest mesaj ,care vine de la o mama foarte bonlava si f disperata .In acest moment ,copiii nu au alimente ,nu au incaltaminte vine iarna,vine frigul si nu au de nici unele.Va rog din tot sufletul,daca puteti sa-i ajutati pe acesti copii nevinovati care au nevoe de ajutor.Stam intr-o camera de 30 m,nu avem gaz,nu avem incalzire deoarece sunt taiate ca nu am mai putut sa mai fac fata.Va las un nr de cont RO82CECEC001946250353311 si un nr de tel 0746494199.Suntem din Copsa Mica str : Laborator ,bloc 26 apt 6 jud Sibiu.Va multumesc

  Răspunde

  1. Tinand cont si de continutul articolului, am fost de acord sa public acest comentariu, care nu este chiar off topic. Niste oameni au nevoie de ajutor. Nu pot face altceva decat sa transmit mai departe informatia, si poate se gaseste cineva care sa verifice situatia si sa ofere un sprijin.

   Răspunde

 2. Vreau sa lucrez nu sa cer pomana dar imi lipsesc 2000e sa imi cumpar un Motocultor agricol nu am reusit sa adun acea suma in fiecare an apare ???? Alceva .Ofer recompensa cine ma ajuta

  Răspunde

  1. Depinde ce oferiti. Cine ofera ceva concret, poate si primi. Dupa cum vedeti, am aprobat comentariul dvs. si va doresc succes! Cine are integritate si stie ce poate oferi, are sanse sa reuseasca!

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *