Astăzi vă prezint încă un prieten, expert în dezvoltare personală şi antreprenor. Este vorba de Cristian Cârstoiu, directorul şi fondatorul editurii Audiosfera. Îl cunosc din 2003, am început cu o relaţie de afaceri şi apoi, Cristian a devenit unul dintre oamenii care mi-au influenţat viaţa. În bine. În 2004, a susţinut, la invitaţia mea, alături de Constantin D. Pavel, un curs de dezvoltare personală în cadrul Academiei de vară Atlantykron. Alături de Constantin D. Pavel şi Bruno Medicina, este şi unul dintre trainerii şi experţii sistemului educaţional Self Coach. În concluzie: lectură plăcută, aveţi ce învăţa!
Trebuie să mărturisesc de la bun început că ideea “dezvoltării personale” a sunat foarte ciudat pentru mine atunci când am auzit-o prima oară. Ca urmare, dacă titlul acestui articol vă trezeşte oarece nedumeriri, vă înţeleg foarte bine. Dacă veţi avea însă răbdarea să ajungeţi la sfârşitul lui, se poate spune că dezvoltarea personală este fără îndoială un domeniu important pentru viaţa şi cariera dumneavoastră.
Să considerăm că educaţia obişnuită a individului se desfăşoară “bidimensional”, într-un plan determinat de două axe: axa socială – educaţia primită în familie, printre prieteni, colegi etc., care este o dimensiune necesară integrării în societate, şi axa profesională – şcoală, liceu, colegiu, facultate, masterat etc. Se poate vedea uşor cine este performant sau deficitar într-o singură direcţie, sau în ambele – poţi întâlni profesori universitari mitocani sau oameni fără şcoală care sunt pâinea lui Dumnezeu. Se acceptă totuşi ideea că cele două dimensiuni merg destul de echilibrat.
O evaluare precisă a traiectoriei vieţii unui individ
Dezvoltarea personală nu se regăseşte pe nici una dintre aceste două direcţii. Ea este o axă nouă, care dă o perspectivă tridimensională poziţiei individului. Nu ştiu câţi dintre dumneavoastră au fost pe stadion la un meci de fotbal, dar dacă stai pe un rând aflat jos, aproape de teren, nu prea înţelegi nimic din ce se întâmplă pe teren; vezi doar nişte oameni alergând. Dacă stai sus însă, perspectiva se schimbă: poţi înţelege manevrele tactice ale jucătorilor, poţi anticipa pasele şi demarcajul, poţi vedea ofsaidul etc. Cred că înţelegeţi ce vreau să spun.
Dezvoltarea personală oferă exact acest tip de perspectivă. Astfel, o dezvoltare a abilităţilor şi cunoştinţelor în această dimensiune permite nu numai o înţelegere mai bună a interacţiunilor sociale, dar şi o anticipare a acestora şi în plus, o evaluare precisă a traiectoriei vieţii unui individ. Să dăm câteva exemple.
În urmă cu câţiva ani am cunoscut un cuplu; căsătoriţi de vreo doi ani şi care erau împreună de alţi doi ani înainte. Schimbând câteva replici cu fiecare dintre ei, separat, am avut suficiente date să afirm către persoana prin care i-am cunoscut că cei doi vor divorţa în mai puţin de un an. Respectivul a zis că aşa ceva este imposibil, că cei doi se iubesc ca doi porumbei etc. Presupunerea mea s-a dovedit corectă. Am aflat de separarea celor doi chiar de la cunoştinţa noastră comună, care mi-a zis: „Ai cobit şi s-au despărţit”. Veţi întreba ce anume am discutat cu cei doi timp de câteva minute. Nu a fost o discuţie care să-i atragă atenţia unui om obişnuit, dar cele câteva întrebări pe care le-am pus fiecăruia dintre cei doi mi-au arătat că aveau scopuri diferite în viaţă. Erau de suficient de mult timp împreună încât asemănările să treacă pe un plan secund, iar deosebirile dintre ei să conteze din ce în ce mai mult. Relaţia lor ajunsese în punctul în care fiecare trebuia să facă un compromis major în favoarea celuilalt, şi cum amândoi erau caractere puternice, mi-a fost clar că nici unul nu va ceda.
O altă situaţie a fost cea în care am cunoscut „un prosper om de afaceri” în vederea unor eventuale colaborări. Am refuzat elegant oferta, deşi termenii contractuali erau avantajoşi. Motivul? Stilul de management al respectivului ducea către un faliment anunţat. Cum am putut analiza acest lucru? Multe fapte mici, pe care o discuţie de o oră le scoate în evidenţă pentru un ochi format: relaţia cu secretara şi cu angajaţii mi-a arătat un individ obtuz la ideile altora; opulenţa inutilă făcută „să ia ochii” ascundea o situaţie financiară delicată; anumite ticuri verbale şi faptul că nu privea în ochii interlocutorului mi-au dezvăluit fie nesiguranţă, fie un individ alunecos şi care are ceva de ascuns. Am aflat la sfârşitul anului trecut că firma lui a fost preluată de un concurent.
O altă situaţie este cea a unui prieten care era implicat politic şi candida pentru preşedinţia organizaţiei din care făcea parte. Deşi bine dotat intelectual şi foarte convingător în discuţiile unu-la-unu, am ştiut că nu va câştiga deoarece se inhiba în public şi se pierdea în detalii. Competitorul lui, în schimb, era un tip jovial, cu o mare putere de comunicare către un grup mare de persoane, care avea doar câteva idei dar pe care şi le susţinea cu tărie şi care într-o confruntare cu prietenul meu ar fi ieşit şifonat rău.
Această confruntare nu a avut loc niciodată, mesajele celor doi fiind prezentate public, într-o adunare generală. Prietenul meu a pierdut.
Ideile cu care nu sunteţi de acord sunt importante
Exemplele pot continua, dar nu este rolul acestui articol să devină un serial de astfel de situaţii. Important este ca mesajul să fie înţeles. Cunoaşterea psihologiei, oratoriei şi comunicării, motivaţiei, administrarea timpului şi a banilor, a artei de a conduce (lista rămânând deschisă), permit unui individ care realmente nu înţelege cauza anumitor lucruri din jurul său – soarta fiind astfel la voia întâmplării – să schimbe complet această stare, căpătând informaţiile care-l determină nu numai să înţeleagă ce s-a întâmplat, dar şi să devină promotorul acţiunilor care vor avea ca finalitate atingerea scopurilor sale fundamentale: o viaţă liniştită, lipsită de griji materiale, o relaţie de familie sinceră şi solidă, prieteni adevăraţi şi sănătate pentru a te bucura de toate acestea.
Dacă vă întrebaţi ce aveţi de făcut, sfatul meu este să intraţi în prima librărie şi să căutaţi acel raft unde se află cărţile de dezvoltare personală. Le veţi recunoaşte după titlu. Citiţi câteva, şi chiar dacă nu sunteţi de acord cu toate ideile de acolo, trebuie să ştiţi că exact acelea sunt importante. Cele cu care sunteţi de acord nu vă sunt de folos: deja le ştiţi sau chiar le aplicaţi. Ideile faţă de care aveţi anumite reţineri, fie pentru că „nu aveţi încredere”, fie că „eu niciodată nu am să fac asta”, sunt exact piesele lipsă din puzzle-ul personalităţii dumneavoastră. Alegeţi una sau două din ele şi aplicaţi-le timp de câteva săptămâni. Urmăriţi cum s-a schimbat viaţa dumneavoastră în direcţia respectivă. Mai aplicaţi una-două idei noi în următoarele săptămâni şi monitorizaţi-vă schimbările. Veţi vedea că primele idei deja devin obişnuinţă. Continuaţi acest proces timp de doi, trei ani şi veţi ajunge „un tip uns cu toate alifiile”. Schimbarea aceasta nu este bruscă şi nici nu poate fi. Este ca atunci când vrei să schimbi direcţia unui vapor uriaş. Modificarea este imperceptibilă şi doar după o vreme este vizibilă, dar este o schimbare de anvergură.
Copyright: Dr. Cristian Cârstoiu
Despre Cristian Cârstoiu
Cristian Carstoiu a absolvit Facultatea de Medicina din Bucuresti in 1996, dar nu a profesat niciodata deoarece inca din anii studentiei si-a pornit propria afacere. Este unul dintre fondatorii editurii Amaltea (specializată pe literatură medicală şi de dezvoltare personală) şi, de asemenea, fondator al editurii Diasfera (care, printre altele, a sprijinit literatura SF românească).
In prezent este fondatorul Audiosfera si realizatorul emisiunii Vitamine la RadioLynx.
Prin cartile pe care le editeaza si publica, Cristian sprijina atat pe cei care doresc sa isi dezvolte abilitatile personale, dar si pe cei care doresc sa-si faca o afacere proprie.
Asa cum spune el “Fiecare intamplare poate sa devina o experienta. Fiecare experienta poate sa devina o lectie. Fiecare lectie invatata te poate ajuta sa mai faci un pas pe calea destinului. Atata doar ca nu poti sa stii daca un om pe care l-ai cunoscut ieri, sau o carte pe care o citesti azi este un punct de cotitura sau doar un element de decor. Cu siguranta insa, daca nu cunosti oameni noi si nu citesti nimic, viata ta de peste zece ani va fi dureros de asemanatoare cu cea de acum.”