Depeche Mode la Bucureşti pe 15 mai!

Am avut dreptate! Formaţia Depeche Mode va concerta a doua oară în România, pe National Arena din Bucureşti, pe 15 mai 2013. Este al doilea concert susţinut de formaţie în ţara noastră, după cel din iunie 2006, care a fost organizat în acelaşi loc (dar care atunci se numea Stadionul Naţional „Lia Manoliu”). Deci, vom auzi pentru a doua oară vocea lui Dave Gahan strigând „Good evening, Bucharest!”.

Formaţia ar mai fi trebuit să concerteze la Bucureşti pe 16 mai 2009, în Parcul Izvor, în cadrul turneului precedent, „Tour of the Universe”. Din păcate, solistul vocal Dave Gahan a avut probleme de sănătate şi a anulat majoritatea concertelor din această parte a Europei. Dar DM au promis că vor reveni. Şi iată că se vor ţine de cuvânt, cu un Dave într-o formă de invidiat, după 33 de ani de activitate în cadrul trupei şi la 51 de ani, cât va avea atunci.

Asta este vestea numărul unu pentru noi, românii. Dar vestea mare este că Depeche Mode vor lansa, în aprilie, un nou album iar începând cu 7 mai 2013 vor porni un nou turneu mondial. Toate aceste informaţii au fost lansate în cadrul unei conferinţe de presă susţinută astăzi, 23 octombrie, la orele 14.30 (ora României) la Paris, de către cei trei membri ai formaţiei: Martin Gore, David Gahan şi Andrew Fletcher.

Alan Wilder nu revine. Şansele erau oricum, destul de mici. Deşi nu este exclusă o posibilă colaborare, pe diverse proiecte (remixuri etc.). Dar să vedem care sunt principalele idei lansate în cadrul conferinţei de presă de astăzi.

Conferinţa a debutat cu o versiune demo a unei melodii de pe următorul album. Ştiu că sunteţi nerăbdători să o auziţi, aşa că iat-o. Audiţie plăcută!

Melodia este destul de interesantă şi are putere, deşi nu e foarte comercială. Oare va fi viitorul single? După stil, e posibil. În ultimii 20 şi ceva de ani, aproape întotdeauna, primul single Depeche a fost unul cu tentă mai rock: Personal Jesus, I Feel You, Barrel of a Gun, Dream On… Cei dezamăgiţi de Songs of Faith and Devotion, în 1993, nu au realizat că trupa a avut întotdeauna spirit rock, deşi transpus în muzica electronică.

Depeche Mode ne anunţă că noul album (nu i-au oferit încă numele şi nu au dat titluri de melodii) va fi o combinaţie între Violator şi Songs of Faith and Devotion. Wow! Ce pot să spun mai mult? Cele două sunt cele mai revoluţionare şi reprezentative albume DM, deşi formaţia nu m-a dezamăgit niciodată. O combinaţie între stilul electronic, cool, rece, melancolic de pe Violator şi cel alternativ, rock, mistic de pe Songs of Faith and Devotion, nu pot fi decât reţeta succesului.

„Cred că pe noul album se află 3 sau 4 din cele mai bune melodii pe care le-am scris vreodată”, spune Martin Gore.

Iată aici conferinţa de presă:

Depeche Mode au pregătit pentru noul album aproape 20 de melodii, dintre care o parte vor fi probabil B-sides. Câteva dintre ele vor fi compuse, aşa cum ne-am obişnuit începând cu 2005, de către David Gahan, majoritatea compoziţiilor aparţinându-i ca de obicei lui Martin Gore.

Martin Gore, Andy Fletcher şi Dave Gahan au răspuns la întrebările jurnaliştilor şi fanilor. Îşi amintesc cum fanii lor erau în general îmbrăcaţi în negru. Au menţionat concertelele susţinute dincolo de Cortina de Fier, în anii 80, în ţări comuniste precum Ungaria sau Polonia. Publicul a apreciat acest lucru, iar Europa Centrală şi de Est, deci fosta Europă comunistă, asigură foarte mulţi fani în continuare, alături de Germania. În acele vremuri, fanii din blocul comunist asistau la concerte Depeche Mode, însă puteau cu greu să facă rost de înregistrări.

Ce ar mai fi de spus despre noul album şi turneu Depeche Mode? Alături de formaţie vor performa, ca de obicei, ceilalţi doi membri neoficiali: Christian Eigner şi Peter Gordeno. Grafica şi videoclipurile vor fi realizate de vechiul colaborator al formaţiei: Anton Corbijn. Albumul va fi produs de Ben Hillier, dar şi de Martin Gore, care va avea o implicare mai mare.

http://youtu.be/K2mYp0z5AFE

Iată datele şi locaţiile primei părţi a turneului Depeche Mode, din Europa. Apoi vor urma clar Americile, Australia etc.:

Depeche Mode 2013 Tour Dates:
05/07 – Tel Aviv, IL @ Hayarkon Park
05/10 – Athens, GR @ Terra Vibe
05/12 – Sofia, BG @ Georgi Asparuhov Stadium
05/15 – Bucharest, RO @ National Stadium
05/17 – Istanbul, TR @ Kucukciftlik Park
05/19 – Belgrade, RS @ Usce Park
05/21 – Budapest, HU @ Puskas Ferenc Stadium
05/23 – Zagreb, HR – Hippodrome
05/25 – Bratislava, SK @ Inter Stadium
05/28 – London, UK @ O2 Arena
06/01 – Munich, UK @ Olympic Stadium
06/03 – Stuttgart, DE @ Mercedes-Benz Arena
06/05 – Frankfurt, DE @ Commerzbank Arena
06/07 – Berne, CH @ Stade De Suisse
06/09 – Berlin, DE @ Olympic Stadium
06/11 – Leipzig, DE @ Red Bull Arena
06/13 – Copenhagen, DK @ Parken
06/15 – Paris, FR @ Stade De France
06/17 – Hamburg, DE @ Imtech Arena
06/22 – Moscow, RU @ Locomotive Stadium
06/24 – St. Petersburg, RU @ SKK Arena
06/27 – Borlange, SE @ Peace & Love Festival
06/29 – Kiev, UA @ Olympic Stadium
07/03 – Dusseldorf, DE @ Esprit Arena
07/07 – Werchter, BE @ Rock Werchter
07/11 – Bilbao, ES @ Bilbao BBK Live
07/13 – Lisbon, PT @ Optimus Alive! Festival
07/16 – Nimes, FR @ Antic Arina
07/18 – Milan, IT @ San Siro Stadium
07/20 – Rome, IT @ Olympic Stadium
07/23 – Prague, CZ @ Olympic Stadium
07/25 – Warsaw, PL @ National Stadium
07/27 – Vilnius, LT @ Vingis Park
07/29 – Minsk, BY @ Minsk Arena

Emagic: Concertul de la Bucuresti va avea loc pe 15 mai 2013 si se va desfasura pe Arena Nationala. Biletele se vor pune in vanzare online, pe www.MyTicket.ro, incepand cu data de 29 octombrie, ulterior fiind disponibile si in magazinele de specialitate.

2 comentarii


  1. Ai avut dreptate cu venirea lor in Romania,dar asta nu era greu de dedus dupa ce depeche si-au anulat concertul din 2009 de la noi si au promis ca se intorc la Bucuresti.
    Dar ziceai ceva cu intoarcerea lui Alan Wilder,asta nu ti-a iesit.Era bine daca aveai dreptate si cu asta

    Răspunde

    1. Pai asta am si facut cu revenirea lor in Romania: am dedus si mi-am amintit de promisiunea lor de acum 3 ani. Nu ne vor evita niciodata: Romania este o tara mare in zona, cu potential, si are multi fani Depeche Mode – o parte din ei, oameni cu bani, trecuti de 30 de ani. Cu Alan… am spus ca sansele sunt 25%. Cred ca vor mai colabora cu el ocazional, oricum. Nu e pierdere enorma ca nu a revenit, dar ce bine ar fi fost, totusi… El dadea un plus muzicii compuse de Martin Gore.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *