A sosit vremea alianţelor în turism. Acum: Christian Tour Group

De la stânga la dreapta: Adrian Voican (Bibi Touring), Cristian Pandel (Christian Group), Marius Pandel (Pegas Holidays), Teodor Călimănescu (Europa Travel)

Astăzi a fost anunţat, probabil (dacă nu mai apare ceva între timp), evenimentul de turism al anului privind o mare fuziune prin absorbţie. Anume, crearea Christian Tour Group (cu capital 100% românesc), prin achiziţionarea de către Christian Tour a pachetelor majoritare la Europa Travel, Bibi Touring şi Pegas Holidays. La conferinţa de presă moderată de Dana Săvuică şi găzduită de hotelul de 5 stele Howard Johnson din Bucureşti au participat Cristian Pandel – director general Christian Tour. Adrian Voican – director general Bibi Touring, Marius Pandel – director general Pegas Holidays şi Teodor Călimănescu – director general Europa Travel.

Christian Tour a achiziţionat pachete de minim 50 % la ceilalţi trei touroperatori amintiţi. Europa Travel este specializat pe pachete turistice low cost, Bibi Touring, pe turism intern, iar Pegas Holidays, pe turism de lux. Acesta este al treilea mare grup din turism, format prin fuziuni prin absorbţie, după Eurolines (cu capital 100% românesc), care a preluat Nova Turism în 2004 şi ulterior TAL Aviation şi Danubius şi Happy Tour (deţinut, din 2008, de fondul de investiţii spaniol GED), care a preluat, în intervalul 2010 – 2012 Paravion, Travel House şi Prestige Tours.

În ultimii patru ani, obiceiurile de călătorie ale românilor s-au schimbat, în cea mai mare parte din cauza crizei economice. Aceştia doresc vacanţe sigure, de calitate, la un preţ corect.

„În prezent, suntem cel mai mare grup de travel din România. Dorim să le oferim românilor aceleaşi tarife şi facilităţi pe care le au germanii sau britanicii. În prezent, ne putem permite să negociem cu partenerii externi pe volum, deci putem obţine preţuri mult mai bune”, a afirmat Cristian Pandel, liderul Christian Tour şi al recentului creat grup.

Bibi Touring reprezintă un important câştig al grupului Christian Tour, deoarece reprezintă unul dintre cei mai dinamici touroperatori pe turism intern, segment care a înregistrat creşteri importante în acest an. Bibi Touring a fost prima agenţie de turism autohtonă care a lansat conceptul de Înscrieri timpurii pentru România, în 2004 – 2005, iar în 2011 a introdus pe piaţă conceptul Bebe All Inclusive.

Europa Travel este primul touroperator care a introdus curse cu autocarul spre insula elenă Thassos, ulterior dezvoltând şi alte destinaţii pe segmentul low cost: Skiathos, Marmaris, Zakynthos etc.

Adrian Voican: „Vremea lupilor singuratici în turism a apus”

Pegas Holidays s-a remarcat prin promovarea unor destinaţii de lux precum Dubai, Caraibe, dar şi a resorturilor ultra all inclusive din Antalya.

Ce ar mai fi de spus despre noul grup, în cifre şi fapte?

–          Reţea proprie de 22 de agenţii, unde se vor regăsi cataloagele celor 4 touroperatori care formează grupul

–          Peste 1.200 de revânzători în toată ţara

–          În august 2012, Christian Tour a inaugurat un Travel Concept Store – agenţie de turism, cafenea, restaurant cu specific grecesc, toate în acelaşi loc

–          Pe 15 noiembrie, la Târgul de Turism al României de la ROMEXPO, Christian Tour Group va lansa deja cataloagele de vară

–          Total estimat în 2012 – 150.000 de turişti. Estimare pentru 2013 – 200.000 de turişti

–          Estimare a cifrei de afaceri a grupului pentru 2013 – 70 de milioane de euro. Pentru 2012, doar Christian Tour are o cifră de afaceri (rulaj) estimată de 35 de milioane de euro, în creştere cu 40% faţă de 2011, când era de 26 de milioane de euro. Cifra de afaceri reală, respectiv comisioanele, reprezintă, potrivit lui Cristian Pandel, 2 milioane de euro. Acesta a subliniat că majoritatea touroperatorilor declară rulajul total şi nu sumele rămase în firmă, respectiv comisioanele.

–          Christian Tour Group urmăreşte extinderea pe alte segmente: grup hotelier (este vizată preluarea în management a unor hoteluri de pe litoralul românesc şi din Grecia), grup de transport cu autocarul şi companie aeriană

–          Pentru 2013, Christian Tour urmăreşte atât dezvoltarea turismului intern, cât şi a incoming-ului. În vederea dezvoltării incoming-ului, va participa la târguri de turism internaţionale precum World Travel Market din Londra, ITB Berlin, FITUR Madrid etc.

–          Urmăreşte introducerea conceptului de Senior Voyage şi pentru România.

„Cred că asistăm la o evoluţie naturală pe piaţa românească, asemănătoare cu ce s-a întâmplat în Europa de vest şi în toată lumea. Avem exemplul Germaniei, unde, din mii de agenţii s-au format reţele, care apoi s-au transformat în grupuri. Vremea lupilor singuratici în turism a apus. Viitorul pe termen mediu este cel al unirii forţelor, pentru a merge mai departe. Ca să poţi râmâne singur, trebuie să fii puternic pe o anumită nişă”, a  subliniat Adrian Voican, liderul Bibi Touring.

Dragoş Anastasiu, preşedintele Eurolines şi al TUI Travel Center România, prevedea această situaţie în urmă cu mai bine de 5 ani, pe când era preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). El spunea că va sosi vremea alianţelor, a formării de grupuri de interes, pe modelul german. La ora actuală, pe lângă alianţele amintite mai sus, avem touroperatori care s-au dezvoltat intern, extinzându-se şi prin francize – precum Paralela 45 ori Eximtur (care se dezvoltă mult la rândul lor). De asemenea, avem grupul Eurolines, care, pe lângă faptul că reprezintă TUI Travel Center Romania, deţine touroperatorul Nova Travel, transportatorul Eurolines România, reţeaua de agenţii Intertouring din Germania, Eurolines Moldova, Touring Rent Auto, TAL Aviation, compania de taxi Next etc.

Probabil că în câţiva ani vom asista la consolidarea pieţei de turism, prin formarea câtorva mari grupuri de touroperatori. Deja avem Eurolines – TUI Travel Center, Happy Tour Group şi Christian Tour Group. Vom vedea ce mişcări vor face alţi touroperatori puternici, precum Paralela 45, Eximtur, Aerotravel, Marshal (care s-a dezvoltat mult pe hotelărie) etc.

O tentativă de formare a unui grup consilidator, din păcate nereuşită, a fost în 2005, prin alianţa dintre marii touroperatori Happy Tour (deţinut la acea vreme de familia Demetriade), Aerotravel şi Marshal.

Cert este că dacă 2010 a fost anul Happy Tour, 2011 – anul TUI Travel Center Romania, 2012 este anul Christian Tour Group. Cine va urma?

2 comentarii  1. Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică şi nici pachetul exact de acţiuni preluat, Cristian Pandel declarând că a preluat minim 50% din cele două agenţii de turism.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *