Călător #priNeamț. Un alt paradis românesc (I)

Iubesc toată România. E un truism, dar chiar avem o ţară frumoasă. Şi nici măcar nu e păcat că e locuită, cel puţin în mare parte. Să uităm de politică şi de politicieni, să uităm de ştirile TV, şi să ne gândim că atunci când călătorim prin ţară, simţim altfel oamenii, peisajele, natura, totul…

Îm doream de mult timp să vizitez oraşul Piatra Neamţ, despre care auzisem numai de bine, precum şi tot judeţul Neamţ. Până în prezent, doar tranzitasem zona, în drum spre Bucovina – o regiune al cărei fan sunt din plin. Mă oprisem doar în Roman, trecusem o dată, noaptea, prin Piatra Neamţ (acum 5 ani, când din capitala judeţului Neamţ şi până în Câmpulung Moldovenesc am făcut… 6 ore, din cauza semafoarelor şi a drumurilor care atunci erau în reparaţii) şi cunoşteam bine Hanul Ancuţei. Priveam Neamţul drept regiunea de tranzit spre Bucovina.

Datorită organizatorilor Forumului Marketing online – Alex Filip, Toma Nicolau şi hotelul Central Plaza din Piatra Neamţ – m-am convins că pentru mine judeţul Neamţ nu va mai fi niciodată o zonă de tranzit. După Bucovina şi Iaşi, am descoperit o nouă perlă a nordului Moldovei. Practic, judeţul Neamţ are un potenţial turistic similar cu cel al vecinului de la nord – care are, e drept, norocul istoric de a găzdui sudul regiunii istorice Bucovina (nordul aparţine Ucrainei), de a fi fost peste 200 de ani component a Imperiului Habsburgic şi de a găzdui Capitala Moldovei din vremea lui Ştefan cel Mare – Suceava.

Pe scurt, ce atuuri are judeţul Neamţ? Două oraşe istorice foarte frumoase şi îngrijite: Piatra Neamţ, reşedinţa judeţului şi Târgu Neamţ – unde se află vestita cetate a Neamţului – impozantă, aşezată pe un vârf de deal, imposibil de atacat, cu excepţia turiştilor.  De asemenea, merită vizitate oraşele Roman şi Bicaz. Dacă Bucovina este renumită prin obcine sau prin vârful Rarău, Neamţul se poate mândri cu înălţimi mai mari, precum Ceahlăul (vârful Ocolaşul Mare, 1907 m.) şi cu spectaculoasele Chei ale Bicazului. Aici puteţi găsi mănăstiri similare celor din Bucovina, ca stil arhitectural, precum Neamţ, Văratec, Secu, Durău, Agapia, Bistriţa etc. La capitolul turism rural, în Neamţ sunt aproape 100 de pensiuni, unele dintre ele constituind surprize foarte plăcute, despre care vă voi vorbi mai târziu. Plus herghelii, tradiţii populare bine conservate, ospitalitate la maxim, mâncare foarte bună… Toate atuurile pentru a deveni o destinaţie turistică de top.

Piatra Neamţ – staţiune turistică naţională, cu City Manager

Dar să o luăm cu începutul. După cum spunea Cristian China Birta, alias chinezu.eu, într-un articol interesant de pe blogul său, un hotel poate influenţa mult părerea despre o localitate (http://chinezu.eu/2012/09/14/cum-iti-influenteaza-un-hotel-parerea-despre-o-localitate/).  Ei bine, acel hotel este “Central Plaza”, de 4 stele (plus, zic eu, că le merită pe deplin), iar acea localitate este Piatra Neamţ – unul din puţinele oraşe din România cu City Manager.

Revenind la Central Plaza, deţinut de familia Roca, am rămas plăcut surprins atât de aspectul hotelului – renovat complet timp de un an şi jumătate şi redeschis în primăvara acestui an -, cât şi de calitatea serviciilor. Hotelul are 155 de camere, două apartamente prezidenţiale – situate la etajul 14, două restaurante, din care unul cu 350 de locuri, sală de conferinţe multifuncţională care poate primi până la 250 de participanţi. La ora actuală, acesta este, clar, cel mai bun hotel de business din nordul Moldovei. Cel puţin. Succesul conferinţei Marketing online în turism s-a datorat, în mare măsură, calităţii hotelului şi a sălii de conferinţe. De fapt, după cum spuneam, hotelul a fost unul dintre organizatori, directorul general adjunct, Cătălin Roca, aflându-se mereu alături de participanţi. Felicitări! Aşa se face, asta este adevărata industrie a ospitalităţii.

Prima mea ieşire în Piatra Neamţ a fost seara, la un restaurant de calitate – Casa Blanca – unde am servit un excelent vin chilian. Oraşul mi-a dat senzaţia unei oaze de linişte – curat, civilizat. Din când în când se mai auzea câte o maşină a Salvării sau a Poliţiei dar asta e, Piatra Neamţ este totuşi un municipiu cu peste 100.000 de locuitori. Piatra Neamţ este şi staţiune turistică de interes naţional, deci aici se pot îmbina perfect afacerile şi turismul.

Alte restaurante care merită: Tequila Bowling (situat în zona ştrandului) şi cel al Pensiunii Balad’Or. Ultima, de 4 stele, situată pe malul lacului Pângăraţi – Bicaz, la mijlocul distanţei dintre Piatra Neamţ şi Bicaz, constituie o locaţie solicitată pentru nunţi, botezuri şi alte evenimente de profil. Pensiunea are un stil aristocratic, serviciile sunt impecabile. Grupul nostru – format din bloggeri, jurnalişti şi oameni de comunicare – a nimerit în timpul unei nunţi. Nu am dat dar, dar… am avut ocazia să ne fotografiem cu mirii, care deja au devenit cunoscuţi în blogosferă 🙂

Am vizitat ansamblul arhitectural Curtea Domnească, întemeiată de către cine altcineva decât… Ştefan cel Mare şi realizat între anii 1468 şi 1475, alături de Biserica Domnească „Sfântul Ioan Botezătorul” şi Turnul-Clopotniţă. În prezent, noastre, din Curtea Domnească s-au păstrat doar locul actual al Muzeului Curtea Domnească (foste pivniţe ale casei domneşti) şi câteva porţiuni din zid. Biserica „Sfântul Ioan” se poate găsi şi acum aproape în forma ei iniţială, caracteristicul stil moldovenesc al epocii respective. Urcarea în turn nu este uşoară, ţinând cont că sunt scări în spiral, destul de înguste. Efortul merită: de sus aveţi o panoramă excelentă asupra oraşului.

Un alt obiectiv interesant este Muzeul de istorie şi arheologie din Piatra Neamţ, un loc undeamatorii de istorie şi cultură nu se vor plictisi, cu siguranţă. De la diorame cu reconstituiri ale locuinţelor din neolitic, până la toate culturile, de la pre-Cucuteni, Cucuteni, geto-daci, până la cel de-al Doilea Război Mondial. Felicitări ghidului nostru, Lucian, care în doar câteva ore a reuşit să ne prezinte o parte din istoria şi cultura oraşului Piatra Neamţ.

Foto: Dragos Asaftei / www.dragosasaftei.ro

O altă experienţă inedită este telegondola din oraş. Porneşte din centru, de lângă Gara feroviară, trece pe deasupra oraşului, oferindu-ţi o panoramă care îţi taie respiraţia, şi ajunge pe muntele Cozla, la o altitudine de 657 de metri. Obişnuit cu telegondola din Mamaia şi cu vestitele telecabine de pe Valea Prahovei, pot spune că telegondola din Piatra Neamţ are un plus: îţi oferă atât vedere panoramic asupra oraşului, cât şi o mică atmosferă de munte. Pe dealul Cozla se află o pârtie de ski (deci Piatra Neamţ este şi destinaţie de ski!), iar de aici se pot face fotografii superbe cu panorama oraşului. Ar fi bine dacă s-ar instala şi câteva lunete, pentru turişti.
Reamintesc sponsorii evenimentului: Primăria Piatra NeamțCentral Plaza HotelPetromCosmote, Noroc și Autonom.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *