Viena, oraşul aristocrat al Europei

Palatul Schonbrunn

Dacă este să vă recomand din tot sufletul un oraş pe care l-am vizitat de mai multe ori şi unde mă simt ca acasă (îl cunosc foarte bine şi sunt încântat de normalitatea vieţii şi de calmul şi ospitalitatea oamenilor de aici), acesta este Viena. Una dintre marile capitale ale Europei, poartă a Europei Vestice şi cândva poartă a lumii libere, Viena reprezintă cel mai accesibil oraş occidental pentru turiştii români. Situată la 853 de km de Bucureşti, la 569 de km de Cluj şi la numai… 461 de km de

Sala de festivităţi a Primăriei vieneze

Timişoara (supranumită şi „Mica Vienă), un român ajunge aici într-un interval cuprins între 8 şi 16 ore cu automobilul, în funcţie de locaţie, sau în numai o oră cu avionul.
La ora actuală, către Viena zboară, din Bucureşti, 3 companii aeriene, care au curse zilnice: Austrian, TAROM şi Fly Niki. Cu escală (dacă mai este nevoie) se poate ajunge lejer şi cu

Primăria Vienei (Rathaus)

Lufthansa, Alitalia, Swiss sau German Wings. De asemenea, din ţară mai sunt zboruri directe din Iaşi, Sibiu, Cluj-Napoca şi Timişoara (ultimul oraş fiind supranumit şi „Mica Vienă” a României).
Viena, cu cei 2,26 milioane de locuitori ai săi, ce reprezintă un sfert din populaţia totală a Austriei, este al zecelea oraş ca mărime din cadrul Uniunii Europene. Oraşul este un important centru politic internaţional (datorită neutralităţii postbelice a Austriei şi situării în partea centrală a Europei), unde îşi au sediul organizaţii de primă mărime, precum: Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi alte diverse agenţii, între care: Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. Această agenţie îşi are sediul, alături de cel al ONU, într-unul dintre complexele aşa-numitului centru UNO-city, situat pe malul drept al Dunării. Practic, putem spune că pe malul stâng al bătrânului fluviu se află vechiul oraş, iar pe malul drept, oraşul nou, dominat de mici zgârie nori sau de Danube Tower.

Cartierul modern ONU

Viena reprezintă destinaţia numărul unu pentru românii care aleg Austria, atât iarna, cât şi vara, iar Austria este a treia destinaţie turistică a românilor, cu circa 270.000 de turişti anual, după Grecia şi Bulgaria. Românii merg în Viena pentru city break-uri (programe de week-end), pentru shopping şi turism cultural şi se opresc de multe ori în magnificul oraş imperial în drumul lor spre staţiunile montane. De asemenea, capitala Austriei reprezintă un important centru de business, târguri şi conferinţe. Alături de mai costisitorul Paris, Viena reprezintă unul dintre cele mai căutate oraşe de către români. Tind

Muzeul de Ştiinţe Naturale

să cred că, dacă ne orientăm după numărul turiştilor de la noi, este chiar cel mai căutat. Dacă pentru Paris, Barcelona sau Londra nu prea poţi evita avionul, în Viena, românii ajung lejer şi cu trenul (biletul este sub 60 de euro de persoană), autocarul sau automobilul. Nu este un oraş foarte scump, city break-uri cu transport aerian şi cazare la 3 sau 4 stele putând ajunge şi la 150-200 de euro de persoană, la oferte speciale.
Unii turişti aleg Viena pentru viaţa culturală. Este unul dintre oraşele europene cu cele mai multe muzee, şi aici amintim de Muzeul de Istoria Artei, Muzeul de Ştiinţe Naturale, Albertina (cu una dintre cele mai frumoase colecţii grafice din lume), Palatul Belvedere, Palatul Schonbrunn (care are şi o grădină botanică şi una zoologică).

Dunărea albastră sau… Vienna Calling?

Capitală a somptuoaselor valsuri, dar şi a multicolorelor Love Parades, Viena devine pe zi ce trece o destinaţie tot mai “fierbinte”. Dincolo de artă şi o arhitectură urbană (muzee, palate, hoteluri, cafenele, restaurante, buticuri de lux şi grădini impunătoare) – care i-ar face invidioşi şi pe cei mai cârcotaşi dintre vizitatori, invită şi seduce printr-un joie de vivre greu de egalat. Este oraşul lui Strauss, dar te duce cu gândul şi la Mozart, care a trăit aici o bună parte din viaţă, sau la vedeta pop Falco (vă amintiţi de Rock Me Amadeus sau de sugestiva Vienna Calling?).
Între două pahare de şampanie sau după o savuroasă ceaşcă de cafea, la Viena poţi încerca orice: de la clubbing la shopping, de la ciclism la dans contemporan, de la admirat peisajul din balon la o expoziţie de pictură bizară. Este locul ideal în care poţi îmbina utilul cu plăcutul şi, în plus, să fii în tendinţe. Dacă doriţi să vă relaxaţi, vă recomand celebrul parc de distracţii Prater. Cea mai cunoscută parte a acestui spaţiu de agrement este Wurstlprater. Această amenajare datează din secolul al XIX-lea. Cea mai apreciată atracţie a parcului o constituie Roata Uriaşă (Riesenrad), ce are o înălţime de 65 de metri şi a fost inaugurată în 1896/1897 cu ocazia sărbătoririi jubileului înscăunării împăratului Franz Josef.

Stephansdom

Oraşul vechi, dominat de Stephansdom, este înconjurat de multpomenitul Bulevard Ring (Ringstrasse), străjuit de o puzderie de clădiri publice impunătoare. Dincolo de acesta se deschide Centura (Gurtel), o altă importantă arteră de trafic, care poate fi parcursă, ca de altfel întreaga Vienă, fie în mod pedestru, fie alegând unul din mijloacele de transport de care oraşul nu duce lipsă. Se întâlnesc de toate: de la trenuri (S-bahn), tramvaie, autobuze, microbuze şi metrou (U-bahn), până la motociclete, biciclete şi triciclete ori, ceva mai pitoreştile trăsuri cu cai,  fiacre, care pornesc din Stephansplatz (piaţa care se află în apropiere de dom), Albertinaplatz şi Heldenplatz pentru a ajunge la Hofburg. Şofatul în Viena este, totuşi, destul de dificil, ţinând cont de faptul că majoritatea străduţelor au sens unic, parcările sunt destul de scumpe, iar liniile de tramvai răsar pe unde vrei şi unde nu vrei. O altă variantă de a vizita oraşul ar reprezenta-o taxiul, destul de ieftin după standardele vestice (o cursă medie costă între 7 şi 20 euro), dar cam scumpicel după bugetul românilor (2,5 € pornirea).

De la complexul ONU la Palatul Schonbrunn

Oraşul este un adevărat spectacol al privirii şi al simţurilor. Totul este grandios: există palate măreţe şi pieţe imperiale magnifice înconjurate de muzee. Cel mai faimoase repere

Cladirea Parlamentului Republicii Austria

arhitecturale sunt Hofburg, reşedinţa dinastiei habsburgice, bulevardul Ringstrasse (care, după cum o spune numele, are formă circulară şi delimitează zona centrală), Rathaus (Primăria), faimoasa operă, Domul Sf. Ştefan (Stephansdom), însă multe alte nume se leagă de Viena: împăratul Franz Joseph şi frumoasa lui soţie Sisi, faimoşii muzicieni Mozart, Beethoven, Strauss sau Mahler, pictori precum Gustav Klimt şi mulţi alţii.
Pentru cine doreşte să vadă panorame ale Vienei, din părţi opuse, recomand două locaţii: Danube Tower şi Palatul Schonbrunn. Turnul Dunării, aşa cum ar fi tradus în limba română, se află lângă complexul ONU, de clădiri moderne. Cu o înălţime de 252 de metri, a fost construit în 1964, după planurile arhitectului Hannes Lintl. Aici puteţi găsi două restaurante rotitoare, aflate la înălţimea de 160, respectiv 170 de metri. Vă puteţi da seama de splendoarea panoramei asupra capitalei Austriei. În cealaltă parte, vestică, a Vienei, se află Palatul imperial Schonbrunn. În spatele Palatului urcaţi în faimoasele Grădini, pe un deal molcom. Din vârful dealului puteţi admira, din nou, o superbă panoramă a oraşului. Revenind la obiectivul istoric, este de spus că în 1569, împăratul Maximilian al II-lea a cumpărat un mic palat, care a ars între timp de mai multe ori şi a fost distrus în 1683 de către turci. Împăratul Leopold I i-a cerut arhitectului

Gloriette (Grădina Palatului Schonbrunn)

Johann Bernhard Fischer von Erlach să îl ridice din nou. Împăratul, a cărui autoritate era în continuă creştere, se considera egalul Regelui Soare şi îşi dorea o reşedinţă care să rivalizeze Versailles-ul francezilor. Ceea ce s-a şi făcut, în 1713. În ziua de astăzi, palatul are 1442 de camere de diferite mărimi. În 1752 împăratul Francisc I Ştefan, soţul vestitei Mariei Tereza a dat ordin ca lângă palat să fie construită Grădina Zoologică Schönbrunn, un adevărat punct de atracţie şi în prezent. În 1996 Palatul Schönbrunn şi Grădinile sale au fost declarate locuri din patrimoniul mondial UNESCO.

Palatul Schonbrunn

În pofida aglomeraţiei, Viena mi se pare un oraş liniştit, cu reguli care sunt respectate, unde, dacă nu vezi lux, vezi cel puţin normalitate şi calitate. Recomand oricărui român dornic de călătorii, dacă nu poate să ajungă mai la vest, să se oprească la Viena. Viena înseamnă, de fapt Europa, înseamnă Vest. Faptul că e atât de aproape de noi ne dă speranţe şi, de ce nu, certitudini că şi noi suntem aproape de acea lume. Până la urmă, o parte din România a avut cândva drept capitală… Viena, dacă e să ne gândim la dominaţia habsburgică (Transilvania, Banat, Crişana, Maramureş, ceva mai puţin Bucovina şi, pentru câteva zeci de ani, chiar şi Oltenia). Am curajul să spun că Imperiul Austriac a fost un fel de mică Uniune Europeană a vremii (fireşte, alta era istoria, atunci nu se puteau face toate de bună voie). Asta se vede din similitudinea oraşelor din tot arealul fostului imperiu, al gărilor feroviare, exista monedă unică, unitate de infrastructură etc.
În încheiere, mai amintesc că dacă doriţi să vizitaţi cel mai de calitate oraş al lumii, nu trebuie să mergeţi în New York, Sidney, Paris, Londra, Tokyo sau mai ştiu unde… Vă veţi opri în Viena, care oferă cel mai ridicat standard de viaţă din lume, potrivit companiei de consultanţă Mercer. Capitala Austriei a câştigat acest titlu pentru al treilea an consecutiv, începând cu 2009, iar într-un top al siguranţei, se află pe locul 5 în lume. Clasamentul este calculat după 39 de criterii care ţin de infrastructură, sănătate, economie sau mediu.
Aşa că… nu mai staţi! Viena vă aşteaptă permanent, în orice anotimp! Eu de-abia aştept să revin…

Vedere panoramică a Vienei din Gradina Palatului Schonbrunn

Text & foto: Traian Bădulescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *