Articol publicat în septembrie 2008
– Între timp, criza a lovit puternic şi România
– Între timp, Albania a devenit destinaţie turistică, intrând în cataloagele marilor touroperatori
Se tot vorbeşte, de ani de zile, că turismul este şansa de dezvoltare a României. Turism însemnând, în primul rând, incoming! Deoarece, prin incoming, alături de turismul de afaceri şi evenimente, pot veni bani în ţară.
Vorbind despre situaţia incomingului pe Litoralul românesc cu principalii touroperatori români specializaţi, am constatat o vizibilă dezamăgire. Dezamăgire generalizată, venită şi din partea celor care anii trecuţi îşi păstrau optimismul. Litoralul riscă să iasă de pe harta turistică internaţională.
Dar – căci aici apare problema – ce nevoie avem de străini! Când ştim cu toţii că sunt pretenţioşi şi nu prea mai scot bani în plus din buzunar în afara strictului necesar. Pe când românul… cheltuieşte mult, scapă de toţi banii pe care îi are. După concediu… potopul!
Poate că nu e nimic rău în asta. Dar dacă e să ne gândim macroeconomic, când un român lasă banii în România este un circuit intern, dar când un străin lasă banii… atunci putem vorbi de export de servicii, de încasări ale ţării noastre. Hotelierii români se gândesc doar la cât vor încasa direct, în acest an, pentru 2-3 luni, de la clienţii români, unii din ei amatori de week-enduri plătite regeşte. Pentru că, dacă vorbim de turismul de week-end, o noapte la un hotel de 3 stele poate să depăşească 100 de euro în full sezon.
E drept, agenţiile de turism se străduiesc să atragă turiştii către sejururi. Dar ce te faci dacă omul nu are concediu dedicat litoralului şi doreşte să meargă mai multe week-enduri la rând? Marele risc este acela că românul să îşi petreacă sejururile în afară – de exemplu, în Antalya sau Creta – şi să mai petreacă pe Litoralul nostru acolo, un week-end sau două.
Poate că ar fi bine că agenţiile de turism să creeze şi pachete speciale de week-end! Dar în fine, turismul de week-end nu este salvarea Litoralului, dimpotrivă. Outgoing-ul creşte de la an la an, aşa că ne întrebăm ce se va alege de Litoralul românesc dacă nu… facem ceva!
Alternative există în jur, atât pentru români, cât şi pentru străinii ar putea veni aici. Românii pleacă din ce în ce mai mult în Grecia, Bulgaria, Turcia.
Iar străinii… Îngrijorător este că toate ţările din jur se dezvoltă turistic. Acum 10 ani era la modă comparaţia cu Ungaria, care, cu Budapesta, Balaton, o pustă, gastronomie, a ajuns la un moment dat în top 10 al destinaţiilor mondiale. Apoi, a răsărit Croaţia. De Grecia nu vorbim, e destinaţie de tradiţie. Marele şoc a fost vecinul de la sud, Bulgaria, care, folosindu-se de aceeaşi Mare Neagră, ne-a oferit lecţie după lecţie.
Atenţie! Ucraina şi Rusia au un litoral excelent şi spectaculos al Mării Negre! Doar dacă ne gândim la Crimeea. Infrastructura nu este încă pusă la punct, dar încep să se trezească şi ei.
Muntenegru este o nouă destinaţie de succes a Balcanilor. Şi… din nou atenţie! Dacă acum câţva ani spuneam, mai în glumă, mai în serios, că trebuie să facem ceva şi să ne comparăm cu Ungaria sau cu Grecia, că doar nu ne punem pe acelaşi plan cu… Albania, ţară total neturistică! Iată că şi Albania se ridică. Are un litoral de excepţie şi se pare că din 2010 va intra în cataloage internaţionale. Până şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei dezvoltă turismul montan.
Republica Moldova se străduieşte şi ea să dezvolte turismul viniviticol, iar mulţi străini care efectuează circuite combinate România – Moldova rămân încântaţi de ce văd la fraţii noştri de peste Prut.
Timpul trece… Cu sau fără brand, nu mai e timp! Acum românii au bani, există o aparenţă de dezvoltare şi bunăstare dar va veni şi scadenţa. Scadenţa creditelor, încetinirea creşterii economice… Vor dispărea la un moment dat fiţele care caracterizează parvenitismul. Atunci să vedem pe unde vom scoate cămaşa, când am avut şi încă mai avem şansa de a încasa bani din afară, şi nu de a schimba bani între noi, în familie, cu aparenţele unui trai de huzur, fără griji.
Legătură permanentă
Crimeea are un stand foarte bine pus la punct la World Travel Market la Londra. Doar pozitia ii dezavantajeaza oarecum.
Legătură permanentă
Focsani, asta vara.Trebuia sa stau o saptamana acolo. Nu la Fashion Hotel Sorste, cine v-a spus asta?! Era o nunta si eu aveam carema deasupra bucatariei. Petrecerea era intr-un alt corp al hotelului dar de la 11 la 3 am numarat toate farfuriile plate, pe cele adanci, tacamuri si pahare. De 2 ori. Nemaisuportand, cobor la receptie sa-mi schimbe carema caci de spalat vasele mai in liniste nu cred ca se punea problema. Guess what? Era ocupat 100%. Fumez o tigara cu un invitat si apoi merg in carema si in cele din urma adorm. A doua zi dimineata o rog pe tipa de la receptie sa-mi schimbe carema in cazul in care mai e vre-o petrecere acolo si in acea seara. Ma asigura ca nu va mai fi. Pe la 2-3, timp in care eu eram in oras cu treaba, incepe o ploaie de n-a vazut Dorohoiul de la inundatii si a tinut-o asa vre-o jumatate de ora.Cand sa intru pe strada care duce la hotel, un copac rupt de vand imi tinea calea sau ma astepta cu crengile deschise. WTF1?! Cobor in ploaia torentiala, trag de copacul ala, nimic. Se da jos din masina si tipa care ma insotea, tragem amandoi de copac, nimic. In timpul asta, vre-o 3 Tuti (pluralul de la Adrian Tutu) coboara de la o sala de biliard fix langa noi si se uita, razand, si apoi pleaca.Intr-un final reusesc sa fac loc sa poata trece masina, ajung la hotel. Cand ajung in dreptul receptiei, tipa de acolo imi spune ca s-a produs un mic accident in carema dumneavoastra si trebuie sa va mutam . WTF 2?!Cand intru in carema, fix in mijloc trona o galeata pe jumatate plina cu apa, timp in care, din tavan inca mai picura. WTF 3?! Eram la etajul 1 din 3. Off-topic: Hotelul e chiar misto, personalul, in foarte mare parte, dragut, amabil si foarte prompt. Asta ca sa nu spun numai de rau.
Legătură permanentă
pentru ca asa au inteles mai marii ca tbuiere procedat. turismul romanesc nu e deloc abandonat, pur si simplu asta e administrarea oamenilor care vor imbogatire rapida, eventual instant, fara investitii pe termen mediu sau lung. sarmisegetuza e asa, ca o chestie pe niste coclauri inaccesibili unde nu poti baga vreun hotel sau pensiune si nu e nici litoral sau statiune unde sa bagi patru discoteci si asa mai departe. ca tot suntem la istorie, e ca si cu aia de invadau pamanturile altora: veneau, nu puneau nicio intrebare, se foloseau cat puteau de ce gaseau pe acolo neinteresandu-i de viitor si cand totul era gata, secat, plecau lasand totul in voia sortii. ma rog, meine opinion