Acum e timpul pentru Madeira

DSCF0109Madeira este un arhipelag cu primăvară eternă… Situată la circa 1000 de km de Lisabona şi la 500 km de coasta Marocului, Madeira aparţine de Portugalia şi constituie, fără nici o exagerare, unul dintre cele mai cunoscute arhipelaguri din lume. El este format din insulele Madeira, Porto Santo, Desertas şi Selvagens. Madeira este o destinaţie recunoscută pentru climatul blând şi constant tot timpul anului: temperaturile medii sunt de 17-18 grade Celsius iarna şi de 28 de grade vara, iar temperatura apei nu coboară sub 20 de grade.

Dacă doriţi să petreceţi un sejur de vis în Madeira, acum este momentul. Paralela 45 organizează, în fiecare luni, până pe 5 octombrie, cu plecare din Bucureşti, curse către această destinaţie cu TAP – Air Portugal. Plecarea este la orele 05.35, urmează o escală în Lisabona iar la ora locală 11.05 avionul aterizează în Funchal, capitala Madeirei. Sejurul include 7 nopţi de cazare cu servicii de masă specifice pentru fiecare hotel, iar taxa de aeroport este de 170 de euro. Cazarea este asigurată în hoteluri de 4 şi 5 stele, cu mic dejun sau cu demipensiune, iar preţurile variază între 750 de euro şi 1500 de euro de persoană, cu tot cu zbor şi transfer de la şi către aeroport.

Am fost în Madeira şi pot spune că rămâne una dintre destinaţiile mele favorite. Acolo nu veţi descoperi plaje, deoarece insula este muntoasă iar litoralul este dominat de stânci. Şi totuşi, ce oferă inedit Madeira? Ei bine, ţinând cont că printre turiştii de bază ai insulei se numără… spaniolii, acest loc are ceva de zis!

Madeira este complet diferită de celelalte arhipelaguri din estul Atlanticului – Canare sau Azore. Ea se189982_1848875698266_1131923743_32210538_4717758_n caracterizează printr-o vegetaţie abundentă – de parcă ar fi o imensă grădină -, prin turism cultural sau de aventură. Este o destinaţie ideală pentru turiştii de vârsta a doua sau a treia, precum şi pentru cuplurile aflate în luna de miere sau, pur şi simplu, pentru cuplurile aflate în căutarea unui sejur liniştit.

Madeira deţine multe hoteluri de calitate, care oferă tarife la preţuri accesibile, 75% dintre acestea fiind clasificate la 4 şi 5 stele. Arhipelagul are circa 290.000 de locuitori iar capitala, Funchal, 120.000. Supranumită şi „Insula Florilor” (aici se află peste 3000 de specii) sau „Insula Orhideei”, ea constituie un paradis al iubitorilor soarelui sau ai naturii virgine. Parcul Naţional din Funchal (capitala arhipelagului, unde se află un aeroport internaţional), care este inclus în patrimoniul UNESCO şi se întinde pe 3/4 din suprafaţa insulei, portul şi centrul istoric Funchal, peşterile Sao Vicente, pădurea Laurissilva (relicvă a Erei Terţiare), plajele de pe insula Porto Santo, dar şi renumitele vinuri de Madeira, sunt doar câteva dintre atracţiile arhipelagului.

Iubitorii turismului ecologic mai trebuie să ştie că Madeira a fost desemnat drept cel mai curat loc din Europa, din punct de vedere al climatului. O insulă cu o lungime de circa 60 km şi o lăţime medie de 17 km poate să ofere aproape tot. De la plajă (la piscine sau pe insula Porto Santo – unde nisipul, predominant galben, a fost adus din… Maroc) şi munţi, la sporturi acvatice şi obiective istorice…

0-0-Vidamar_Resize_1Puţini ştiu că şi Cristofor Columb a locuit o perioadă aici. Şi, mai mult, a fost căsătorit cu o madeireză! Madeira este destinaţie turistică încă din secolul… XVIII! Atunci, primii vizitatori erau britanici. Foarte mulţi dintre aceştia şi-au făcut aici case de vacanţă sau ferme – denumite, în portugheză, „quintas”. Primele hoteluri au fost construite la sfârşitul secolului XVIII şi la începutul secolului XIX. Asta da tradiţie! Majoritatea populaţiei trăieşte, bineînţeles, din turism. De asemenea, importante resurse economice sunt agricultura (cultivarea trestiei de zahăr) şi cultivarea viţei de vie.

Majoritatea turiştilor provin tot din Marea Britanie, urmaţi îndeaproape de germani, scandinavi, spanioli şi, bineînţeles, portughezi. De asemenea, vizitatori mai provin din America Latină şi Italia. Şi din România încep să vină din ce în ce mai mulţi turişti.

Turism de calitate înainte de orice! Aceasta este deviza autorităţilor din Madeira. Dacă înainte, aici veneau în special turişti mai în vârstă, în prezent, un nou segment important este cel al tinerilor. Acestora le sunt dedicate, printre altele două camping-uri: unul pe insula Porto Santo şi altul pe insula principală, Madeira.Madeira2

Preţurile nu sunt foarte mari, iar prin agenţiile de turism pot fi obţinute tarife avantajoase la hotelurile de 4 şi 5 stele. Doar în decembrie – în special în perioada sărbătorilor de iarnă – tarifele urcă mult. Dar aceasta pentru că Madeira este o destinaţie foarte solicitată. Pentru Revelion, rezervările trebuie făcute de multe ori, fără nici o exagerare, cu… un an înainte! În această perioadă, cazarea la un resort de lux poate ajunge şi la… 3000 de euro pe noapte! Dar aceasta este o excepţie.

2 comentarii


  1. intradevar cred ca-i un loc minunat! Nu stiam ca a fost desemnat cel mai curat loc din Europa privind climatul. Nu am fost niciodata in Portugalia si articolul mi-a starnit dorintele asa ca deja am trecut-o in planurile viitoare.

    Răspunde

    1. Va recomand Portugalia din tot sufletul! Am fost de patru ori pana acum (inclusiv insulele Madeira si Azore) si voi reveni de fiecare data cand voi avea ocazia. Chiar este o experienta deosebita. Oameni cam ca noi, romanii, dar altfel de peisaje.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *