Sâmbăta asta, pe 31 ianuarie, începând cu orele 10.00, la hotelul Belvedere din Predeal va fi organizat primul Forum Naţional al Ghizilor de Turism din România. „Vinovatul” principal pentru acest eveniment este InfoTravelRomania, grup de presă condus de Petre Dordea.
Pe Petre îl cunosc din 1997, când lucram ca şef de departament la un proiect unic şi cred că irepetabil, „Ziua Turistică”. El trecea aproape săptămânal la redacţia noastră, pentru a fi sigur că nu ratează nicio ediţie din unicul săptămânal de turism din România. Am fost martor la crearea InfoTravelRomania, în 2002. Atunci nu bănuiam pe deplin ce forţă şi ce impact va avea internet-ul.
Mă bucur că în 2014 ne-am unit forţele, organizând prin firma pe care o reprezint, Innovation Travel, Incoming Romania Travel Forum, un proiect care deja are continuitate. La finele anului trecut, Infotravelromania a organizat un Seminar de turism montan, tot la hotelul Belvedere din Predeal. Şi iată că urmează încă o premieră: Forumul Naţional al Ghizilor de Turism. Doresc să subliniez că toate aceste evenimente sunt organizate pentru a sprijini turismul receptor din România, deci incoming-ul.
Voi avea onoarea şi plăcerea de a deschide acest eveniment, pe care îl voi modera alături de Petre Dordea. Şi-au anunţat prezenţa peste 100 de ghizi şi agenţi de turism. Ceea ce denotă interesul maxim pentru acest domeniu.
Printre speakeri şi invitaţii speciali se vor număra Tiberiu Munteanu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Ghizilor din România, Alin Burcea, preşedintele Paralela 45, Gheorghe Fodoreanu, preşedintele Invitation Romania, ghizi de turism şi agenţi de turism precum Sînziana Constantinescu, Alina Giurgiu, Răzvan Bineaţă, Raluca Mureşan, Alexandra Lăzărescu şi Ciprian Slemco, jurnalişti şi scriitori de turism precum Marian Constantinescu. De asemenea, este aşeptat şi un reprezentant al Autorităţii Naţionale pentru Turism. Mai multe amănunte despre eveniment găsiţi aici: http://www.infotravelromania.ro/forumul-national-al-ghizilor-de-turism1.html
Ghidul de turism este, până la urmă, „sufletul” produsului turistic de incoming şi nu numai. Pentru că incoming-ul depinde de trei factori vitali: statul, care asigură promovarea turistică şi marketingul de ţară împreună cu actorii privaţi, touroperatorii, care aduc turiştii străini, şi ghizii de turism, care asigură la faţa locului „interfaţa” între destinaţia turistică şi turist.
În încheiere, vreau să asigur criticii unor astfel de evenimente că ele au finalitate practică şi că NU sunt „şuşanele”. Iată care sunt obiectivele Forumului Naţional al Ghizilor de Turism:
1. Crearea unui site neutru, care să nu aparţină unei firme sau unei asociaţii, care să reunească reperele de contact şi prezentările tuturor ghizilor de turism din România.
2. Determinarea unor modificări legislative care să favorizeze ghidul român de turism. Iată două exemple concrete:
– interzicerea dreptului de a opera ca ghizi a însoţitorilor de grupuri de turişti străini, în favoarea ghizilor români, aşa cum se practică în destinaţii turistice consacrate precum Grecia, Spania, Italia etc.
– dreptul ghidului de turism de a achiziţiona online bilete de intrare la muzeele şi obiectivele unde va duce grupuri de turişti şi dreptul acestuia la un comision. Această măsură (care este, de asemenea, aplicată în ţări precum Spania, Franţa, Turcia etc.) poate fi negociată cu Ministerul Culturii. Ar fi reciproc avantajoasă atât pentru ghid, cât şi pentru muzee şi alte instituţii.
3. Networking şi apariţia multor idei utile în urma „brainstorming-ului” generat de eveniment. Toate aceste idei vor fi notate. În urma evenimentului va fi realizat un material scris care va fi înaintat Autorităţii Naţionale pentru Turism.
4. Mediatizarea ghidului de turism şi conştientizarea rolului acestuia
Astfel de evenimente au finalitate practică. Pentru că întotdeauna oamenii vor avea nevoie de a se întâlni faţă în faţă şi de a dezbate diverse probleme. Internetul, email-ul, videoconferinţele, chatul etc. nu vor minimiza niciodată rolul reuniunilor „fizice”. Vă aştept pe toţi la Forum!