Dubai, destinaţia caldă a toamnei

Majoritatea turiştilor români şi nu numai, atunci când au în minte Emiratele Arabe Unite (EAU), se gândesc cel mai mult la Dubai. Este drept, acesta este cel mai dezvoltat şi cel mai turistic emirat. EAU constituie un stat situat în sud-estul peninsulei arabice, la Golful Persic (în Orientul Mijlociu), compus din şapte emirate: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al-Qaiwain, Ras Al-Khaimah și Fujairah. Se învecinează cu Oman la est și cu Arabia Saudită la sud și vest. Emiratele Arabe Unite reprezintă o federație a celor șapte emirate, cu un sistem juridic bazat pe Constituția din 1971, fără alegeri și partide politice. Fiecare emirat are o considerabilă autonomie politică, juridică și economică. Petrolul este principala sursă de venit și componenta esențială pentru produsul intern brut. În 2006 se estima că țara mai are rezerve de petrol pentru încă 50 de ani. Însă, în ultimii 10 ani, turismul a început să ia o amploare din ce în ce mai mare, iar această ţară se reinventează de la an la an. Puţini ştiu că cele șapte emirate de coastă au fost considerate de drept ale Regatului Unit, în formă de protectorat, printr-un tratat din secolul al XIX-lea, pentru apărarea teritoriului și organizarea afacerilor externe. Acestea şi-au declarat independenţa la 2 decembrie 1971,care a devenit şi ziua EAU.

Touroperatorul Paralela 45 are foarte multe oferte avantajoase dedicate acestei destinaţii. Orarul de zbor este foarte bun, iar plecările sunt până pe 3 mai 2014. Plecarea din 19 octombrie beneficiază de o ofertă specială, tarifele pentru hotelurile selectate pornind de la 529 de euro de persoană, cu tot cu transport cu avionul. De asemenea, există oferte de early booking, cu reduceri de până la 25%, care se aplică până la 31 octombrie. Plecările au loc în fiecare sâmbătă, cu compania TAROM. Serviciile includ transport cu avionul, 7 nopţi de cazare cu mic dejun, transfer aeroport-hotel-aeroport precum şi asistenţă turistică locală. Nu sunt incluse taxele de aeroport, de 130 de euro, taxa de viză de 80 de euro şi excursiile opţionale. Consultanţii Paralela 45 recomandă încheierea unei asigurări medicale pentru o perioadă de minim 9 zile. Atenţie, vă recomandăm să aveţi paşaport biometric, cu valabilitate 5 ani sau paşaport de tip vechi, cu valabilitate de 10 ani. Paşapoartele temporare implică refuzul vizei.

Iată câteva exemple de preţuri. Pentru un sejur începând cu 2 noiembrie, veţi plăti 794 de euro de persoană pentru hotelul Maxx Bur Dubai, de 3 stele. Pentru hotelul de 4 stele Grand Midwest Tower Media City, dacă alegeţi să plecaţi pe 19 octombrie, veţi beneficia de o ofertă specială: 694 de euro de persoană. Pentru hotelul Hilton Dubai Jumeirah Resort, de 5 stele, demipensiunea este gratuită până pe 16 noiembrie. De exemplu, pentru plecare începând cu 2 noiembrie, aplicându-se şi oferta specială de reducere de 10%, preţul va fi de în loc de 1940,5 de euro de persoană în loc de 2078 de euro.

Dubai este, clar, punctul de acces către toate celelalte emirate, având cele mai multe conexiuni aeriene EAU este o destinație plină de contraste: stil de viață beduin tradițional alături de o versiune foarte occidentală a consumismului extravagant. În timp ce mulți vizitatori se minunează văzând fantasticele hoteluri si proiecte imobiliare, este aparent de mirare modul în care şeicii reușesc să armonizeze ultramodernul cu tradiţionalul.

Pentru europeni, Emiratele Arabe Unite reprezintă locul din Orientul Mijlociu care combină confortul de acasă sau chiar mai mult, cu exotismul. Aici puteți folosi la maxim acele cardurile de credit în diversele magazine elitiste, puteţi sta pe o plajă superbă şi savura un cocktail, puteţi merge la un restaurant rafinat sau puteţi dansa în cluburi, pe muzica DJ-ilor, până la primele ore ale dimineții.

Dubai este o destinaţie a celor care doresc atenție. Fiecare vizitator este tratat asemeni unui VIP, indiferent de statutul său. Acest emirat-oraş a inventat practic ideea de festival de shopping (Dubai Shopping Festival), eveniment care a determinat mulţi oameni să călătorească în Dubai și să-şi cheltuiască acolo banii în perioada ianuarie-februarie a fiecărui an. Nenumărate mall-uri, hoteluri moderne, restaurante, cluburi și baruri, fac turistul să se hotărască greu în a alege. Motivaţi de Sheikh Mohammed, un lider care nu înțelege cuvântul „nu”, vizitatorii și rezidenții acestei metropole din Orientul Mijlociu, în număr tot mai mare de la an la an, primesc promisiunea că Dubai este unic pe pământ.

Dubai merge întotdeauna pe conceptul şi promisiunea de “cel mai”, “cea mai”. Şi se ţine de cuvânt. Dubai Mall, inaugurat în 2008, era, la acea vreme, cel mai mare mall din lume. Şi credeţi-mă că e! Dubai este un loc uimitor, unde clădirile înalte contemporane se împletesc cu vechile străzi arabe. Doar în decursul unei zile, turiștii se pot bucura de munţii stâncoşi, de parcurile verzi, dunele înalte, turnurile de vânt, clădirile ultra-moderne din zonele rezidenţiale. Vizitarea renumitei Pieţe de Aur vă va surprinde prin bogăţia şi varietatea pietrelor şi metalelor preţioase. Puteţi vedea, de asemenea, cel mai mare zgârie-nori din lume – Burj Khalifa. Înălţimea acestei clădiri este de 828 de metri. Lângă Turn se află Dubai Mall, de care vă aminteam mai devreme. În faţa Dubai Mall se află un lac unde, în fiecare seară, din jumătate în jumătate de oră au loc spectacole de sunet şi lumini, unde protagonista principală este… apa. Da, veţi vedea un spectacol nemaiîntâlnit format din jeturi de apă, cu durata de cinci minute. Dacă staţi pe o terasă cu vederea către lac, vă va fascina cu siguranţă şi priveliştea de-a dreptul copleşitoare a Burj Khalifa, luminat până sus, la cei peste 800 de metri ai săi. Primele 30 de etaje ale clădirii găzduiesc primul hotel Armani din lume. Am ajuns până în faţa hotelului, unde am văzut o “expoziţie” de Lamborghini, Maseratti etc.

Iubitorii lumii subacvatice vor putea să se bucure de o plimbare prin acvariul gigant, care este situat în interiorul centrului. Una dintre cele mai mari stațiuni de schi de interior este situată în Mall of Emirates (un alt centru comercial), situate în vestul Dubaiului, spre vestitul Burj Al Arab.

Turiștii pot vizita, de asemenea, reşedinţa Sheikh, a cărei intrare seamănă cu un arc de triumf. Pe aleea care duce spre palat, se pot admira păunii maiestuoşi.

Dacă doriţi să vizitaţi Dubaiul antic – vă recomandăm Bastakiya, un cartier vechi. Stradelele sale înguste şi turnurile de vânt parcă vă transferă în trecut. Această zonă este un sat turistic real, cu muzee cu galerii de artă şi cu un centru cultural. Orașul vechi este protejat de trei turnuri de pază. Cel mai mare interes pentru turişti şi fotografi îl constituie turnul Burj Nahar, situat în grădinile pitoreşti din Deira.

Merită a fi vizitată şi Moscheea Jumeirah. Acesta reprezintă un monument de arhitectură uimitor al Islamului. O impresie deosebită se creează dacă vedeţi moscheea în timpul nopţii, pentru că iluminarea inteligentă accentuează eleganţa clădirii.

Chiar dacă nu sunteţi în Dubai prima dată, nu renunţaţi la excursiile prin oraş, vizitarea muzeului de figuri de ceară, faceţi cunoștință cu cursele cu cămile, bucuraţi-vă de aerul curat, oceanul în timp ce vă plimbaţi cu barca prin golf. De asemenea, nu rataţi primul hotel de 7 stele din lume, construit în mare, Burj Al Arab! Inaugurat în 1999 şi având 321 de metri înălţime, este situat pe o insulă artificială, la 280 m depărtare de plaja Jumeirah, fiind legat de țărm printr-un pod privat curbat. Deși este recunoscut ca fiind singurul hotel de 7 stele din lume, clasificarea oficială este de 5 Stele Deluxe. Proprietarul hotelului (grupul hotelier Jumeirah) nu a folosit niciodată termenul de 7 stele în conferințe de presă sau reclame. Această clasificare neoficială de 7 stele pare a fi provenit de la o jurnalistă britanică care a vizitat hotelul înainte de inaugurare, într-un tur de presă și a rămas impresionată de luxul opulent al hotelului.

Atenţie! Preţurile pot varia mult în funcţie de produs. Taxi-urile sunt ieftine, şi vă daţi seama de ce… Petrol cât cuprinde în regiune, nu? Preţul per kilometru nu depăşeşte cu mult tariful din România. În una din cele mai scumpe zone, Dubai Mall, puteţi mânca un fel de bază cu între 40 şi 80 de dirhami (dirhamul având aproximativ aceeaşi valoare cu leul) şi bea un suc sau un cappuccino cu între 10 şi 20 de dirhami. Dacă doriţi preţuri foarte mici, vă puteţi aventura în cartierul vechi, lângă râul Creek. Aici parcă te afli în Pakistan, zona fiind locuită de muncitori pakistanezi şi, pe alocuri, indieni. Puteţi merge la orice oră din zi şi din noapte, Dubaiul este foarte sigur! Pedepsele sunt aspre şi mai nimeni nu doreşte să încalce legea. În această zonă am descoperit market-uri unde orice produs costa între 1 şi 10 dirhami. Iar o shaorma bună o puteţi savura şi cu doar 6 dirhami.

Că tot suntem europeni, un aspect mai delicat este cel al băuturilor alcoolice. Nu găsiţi nimic în supermarketuri, ci doar la hotelurile de 4 şi 5 stele sau la barurile din centru. În zona Dubai Mall, o bere la 330 ml era 40 de dirhami, un pahar de vin, 45 de dirhami, un pahar de whisky (50 ml), 55 dirhami. Acestea fiind preţurile de pornire. Dar asta e, la ce căldură este în Dubai, nici nu puteţi bea foarte mult alcool.

Atenţie! Cea mai bună perioadă pentru a merge în Dubai este noiembrie – mai, când temperaturile sunt suportabile. Însă merită să ajungeţi şi în perioada mai – octombrie, preţurile fiind mai mici (de extrasezon). E drept, nu puteţi sta afară decât dimineaţa şi seara sau noaptea. În timpul zilei, vă stau la dispoziţie nenumărate mall-uri, spa-uri, magazine şi altele. Viaţa de noapte din Dubai este dezvoltată şi pentru toate gusturile. Atât timp cât respecţi legile acestei ţări şi dai dovadă de bun simţ, te vei distra de minune în metropola secolului XXI!

Dacă v-am convins, găsiţi aici o mulţime de oferte:

http://paralela45.ro/charter/sejur-dubai-2012–2013

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *