Așa cum spuneam în ultimele mele declarații publice, voucherele de turism vor avea o mare importanță în susținerea turismului intern după ce această mare criză fără precedent se va aplana. Consider că turismul intern este primul care își va reveni. Românii vor circula, în acest an, mai mult în România. Oricum, serviciile se vor flexibiliza, vor apărea mai multe oferte speciale iar turiștii vor putea anula concediile cu mai puțin timp înainte de începerea lor, în funcție de situație. Sunt șanse ca o dată cu începerea vacanței de vară a copiilor, dacă totul va fi în regulă, litoralul românesc precum și alte regiuni turistice să fie solicitate. Dar și în acest caz, nu cred că vom mai putea vorbi de egalarea sezonului estival intern al anului trecut.
Acum este nevoie, mai mult ca oricând, de sprijinul statului precum și de unitate și comunicare în toate domeniile economice, inclusiv turismul.
Guvernul României, la inițiativa Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a adoptat joi, 26 martie 2020, Ordonanța de Urgență a Guvernului privind modalitatea de emitere și prelungirea valabilității voucherelor de vacanță, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.
„Am luat această măsură pentru a rezolva o situație cauzată de criza coronavirusului din țara noastră. Am decis să prelungim valabitatea voucherelor de vacanță până anul viitor, în luna mai. Am încredere că atunci când va trece această criză vom reveni la o viață normală și vom susține repornirea motoarelor turismului intern. Până atunci vă îndemn în continuare să respectați indicațiile autorităților, să aveți grijă de voi și de cei dragi, și, de ce nu, să călătoriți virtual în toate colțurile României și ale lumii”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
Voucherele de vacanță sunt acordate atât personalului din sectorul privat, cât și celui din sectorul public pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern. Însă, în acest moment, având în vedere riscurile asociate situației epidemiologice și măsurile dispuse de autoritățile competente în contextul decretării stării de urgență pe teritoriul României, beneficiarii voucherelor de vacanță se află în imposibilitatea folosirii acestora.
Prelungirea valabilității voucherelor de vacanță este un demers care vine în sprijinul industriei turismului, cât și a turiștilor. Astfel, odată cu adoptarea acestui act normativ, persoanele care au beneficiat de vouchere de vacanță anul trecut, emise în perioada martie 2019 – decembrie 2019, indiferent de suport, le pot folosi ulterior încheierii situației epidemiologice actuale și a efectelor ei, până pe data de 31 mai 2021. Mai mult decât atât, emiterea voucherelor de vacanță pentru anul în curs se va face exclusiv pe suport electronic. Această măsură vine în întâmpinarea riscurilor asupra sănătății beneficiarilor, dar și ca urmare a solicitărilor unităților emitente. Totodată, precizăm că Ministerul Economei, Energiei și Mediului de Afaceri păstrează dialogul deschis și permanent cu reprezentanții asociațiilor profesionale și patronale din turism, în vederea indentificării de soluții care ar putea veni în sprijinul acestui sector puternic afectat de criza generată de noul coronavirus.
În anul 2019 au fost emise vouchere de vacanță atât pe suport de hârtie, cât și electronic, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, cu modificările și completările ulterioare, cu valabilitate un an de la data emiterii.