Antentatele teroriste de anul trecut, din Turcia au afectat, într-o mică măsură, şi Antalya, ca destinaţie turistică. Nu însă în mod dramatic, aşa cum a fost lovit Istanbulul (care, la rândul lui, îşi revine rapid). Iar piaţa românească a oferit chiar surprize plăcute, despre care vă voi vorbi mai târziu. Cert este că Antalya turistică nu a avut niciodată probleme de siguranţă, şi aici mă refer la hoteluri, resorturi, staţiuni. La ora actuală, Antalya înseamnă peste 40% din turismul Turciei!
În fapt, acum 1-2 ani, Antalya a fost cel mai mult lovită de retragerea turiştilor ruşi. Potrivit statisticilor, în primele 8 luni ale anului 2016, s-a înregistrat o scădere de 48,9% a numărului de turişti, care a scăzut de la 7,6 milioane la 3,8 milioane (oricum, mult mai mult decât primeşte toată România anual – circa 2,5 milioane).
Numărul turiştilor ruşi pierduţi a fost, anul trecut, de 2,1 milioane. Chiar dacă relaţiile turco-ruse s-au restabilit către finalul sezonului 2016, nu a mai fost timp pentru revenirea Antalyei ca destinaţie preferată în minte ruşilor, mai ales că între timp, în Turcia au avut loc şi atentate.
Altă scădere dramatică a fost înregistrată, anul trecut, de pe piaţa germană (-32,5%, de la 1.956.576 la 1.320.775 de turişti). Singura creştere a fost înregistrată dinspre Ucraina (+87,97%, de la 229.688 la 431.754 de turişti).
În acelaşi timp, a fost o surpriză şi dinspre piaţa românească, despre care vă spuneam mai devreme. Potrivit touroperatorilor noştri, dacă până acum 2 ani, Antalya era vizitată de 100.000 de turişti români, anul trecut au sosit 80.000. Nu a fost o scădere dramatică. De altfel, asta o arată şi
Statisticile oficiale din Antalya: 75.321 de turişti români în 2016, faţă de 79.442 în 2015, reprezentând o scădere de doar 5,19%.
Pentru acest an, interesul românilor pentru Antalya este în continuare ridicat, chiar dacă în scădere faţă de anii trecuţi. Destinaţiile-vară vedetă ale anului 2017 sunt Spania şi Grecia, dar Antalya rămâne atractivă datorită hotelurilor ultra all inclusive şi datorită marilor reduceri practicate mai ales în regim de early booking.
Cât timp nu va fi un atentat – Doamne fereşte! – într-un resort, turiştii români se vor simţi atraşi în continuare de Antalya. Şi momentan, lucrurile s-au liniştit în Turcia. Pe de altă parte, atentate pot fi, la ora actuală, oriunde, iar în Turcia forţele de ordine, se ştie, sunt foarte bine organizate şi învaţă din scăpări. Ceea ce nu este deloc rău pentru turişti.
Regiunea Antalya atrage, de obicei, 30% dintre turiştii străini care vizitează Turcia, iar municipiul Antalya a fost, în 2011, al treilea oraş din lume ca număr de vizitatori străini, surclasând New York-ul.
Antalya rămâne o destinaţie foarte solicitată de către români, cu un raport calitate-preţ bun. Chiar dacă tarifele sunt peste media altor destinaţii, în Antalya vorbim de resorturi de 5 stele ultra all inclusive iar turiţtii români se întorc mereu mulţumiţi. În ultimii ani, în regiunea Antalya mergeau circa 100.000 de români, chiar dacă tariful mediu este de circa 1500 de euro per familie cu un copil, cu tot cu transport cu avionul, cursă charter. Există şi oferte speciale, în extrasezon, care pornesc de la circa 400 de euro de persoană. Din cauza atentatelor teroriste din Turcia, hotelierii din Antalya practică şi reduceri mari în system early booking, care pot ajunge până la 40-50%.
Anul trecut, în Antalya au fost turişti din Germania, Olanda, Danemarca, Ucraina, Belarus, Turcia, România, Suedia, Norvegia, Finlanda, dar şi din Ţările Baltice. Singura piaţă care a căzut total a fost piaţa rusească. Paradoxal, în Antalya sunt 100.000 de familii mixte turco-ruse, sunt proprietari de resorturi ruşi, dar şi mulţi angajaţi ai hotelurilor sunt ruşi (mai ales rusoaice, de fapt).
Unele resorturi de top au un grad de ocupare foarte mare, aceasta şi datorită evenimentelor şi congreselor, alte resorturi sunt ocupate peste 50%, iar altele s-au închis momentan, din cauza lipsei turiştilor.
Regiunea are un grad de siguranţă foarte ridicat la ora actuală. Resorturile sunt păzite, supravegheate, doar clienţii şi invitaţii având dreptul de a intra. Anul trecut am fost în Altalya şi nu am sesizat vreo temere privind eventuale atentate teroriste, turismul desfăşurându-se aici absolut normal.
De ce atrage Antalya? Pentru serviciile de top şi pentru hotelurile de 5 stele ultra all inclusive. O serie de hoteluri ultra all inclusive din Antalya oferă în serviciile lor absolut totul inclus în preţ, pornind de la masă, până la acces spa, 100-150 de tipuri de băuturi locale şi de import, cluburi pentru copii, cluburi de noapte, servicii de bar non stop, late dinner după 12 noaptea, entertainment etc. Fireşte, se plătesc masajele şi tratamentele, parasailing-ul etc.
Cea mai solicitată zonă a Antalyei rămâne Belek, unde se află cele mai multe resorturi de top, precum Regnum Calya (unde a avut loc Summitul G20), Calista (care l-a găzduit pe preşedintele american Barack Obama), Rixos Premium, Maxx Royal, Adam & Eve, Gloria, Papillon etc. Urmează Kemer (cu un cadru natural superb, unde muntele se îmbină cu marea), Side, Lara, dar şi Alanya este în creştere. Am rămas foarte impresionat de Gural Tekirova din Kemer, unde am şi stat o noapte.
Deşi resorturile sunt, de obicei, situate la zeci de kilometri de oraşul Antalya, turistul care petrece o săptămână aici merită să viziteze şi oraşul în sine. Un taxi va costa, dus-întors, câteva zeci de euro (nu mai mult de 100, chiar dacă vorbim de distanţă mai mare), iar resorturile au şi propria flotă de microbuze.
Antalya este un oraş interesant, cu multe obiective. Pe lângă vestitul shopping care nu trebuie ratat, pe lângă cumpărăturile din bazar şi admiratul Mării Mediterane de pe o terasă, merită vizitate obiectivele turistice ale oraşului. În Antalya se poate sta de dimineaţă până seara. Centrul istoric a fost restaurat acum câţiva ani, fiind plin de terase, localuri şi magazine. De asemenea, portul turistic al oraşului este pitoresc, iar de aici puteţi merge pe o scurtă croazieră, unde puteţi şi mânca la prânz. Merită să faceţi fotografii şi cu vestitul minaret al moscheei Yivliminare, simbol al Antalyiei, ridicat prima oară în 1230, de către sultanul selgiucid Alaaddin Keykubad I. Nu rataţi, de asemenea, Muzeul de Arheologie, unul dintre cele mai cunoscute din lume.
De pe malul mării puteţi ajunge, rapid, la munte. Antalya este încadrată, la nord, de Munţii Taurus (Toros). Puteţi da o fugă până sus pe munte, cu telecabina, până la 2365 m, mai precis cu Olympos Teleferik. Ca idee, telecabina este construită de elveţieni, iar de sus se pot vedea marea şi oraşele Antalya şi Kemer.
De asemenea, pot fi vizitate obiective istorice. Ca exemplu, Aspendos este localizat în estul regiunii Antalya şi este faimos pentru amfiteatrul construit în secolul II D.H, sub conducerea împăratului Marcus Aurelius. Teatrul are o capacitate de 15.000 de persoane şi este folosit şi în zilele noastre pentru festivaluri şi show-uri artistice.
O altă atracţie este cascada Manavgat, una dintre cele mai cunoscute cascade din Turcia, situată la 3 km de satul Manavgat. Cascada are 2 metri înălţime şi 40 m lăţime. Deşi nu este înaltă, curenţii sunt foarte puternici iar râul învolburat îşi sparge valurile pe stâncile ce o delimitează. Păstrăvii sunt atracţia fiecărui val de apă.
Alte excursii care merită făcute sunt către Pamukkale sau în Cappadocia (unde te poţi urca în balon, la tarife mai bune decât acelaşi serviciu în alte destinaţii). Terasele Pamukkale (în traducere Castelul de bumbac) se află în provincia Denizli din sud-vestul Turciei. Pe marginile teraselor de calcar curge un pârâiaș cu apa caldă, iar pe terase sunt mari acumulări de apă, formate din scurgerea pârâiașului pe ele. Terasele naturale de la Pamukkale au fost înscrise în anul 1998 pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
Pe lângă Antalya, mai merită vizitate oraşele Side (cu vestigii istorice antice) şi Kemer (cea mai spectaculoasă localitate din regiune, de o parte având Marea Mediterană iar de cealaltă, crestele spectaculoase ale Munţilor Taurus). Amatorii de golf au la dispoziţie multe terenuri de top, în special în Belek.
Fireşte că şi în resorturi, entertainment-ul este în floare. Aproape fiecare resort vă oferă seri tradiţionale turceşti sau posibilitatea îmbarcării pe minicroaziere pe Marea Mediterană.
Unul dintre marii touroperatori care au avut mereu încredere în destinaţia Antalya este Paralela 45. Oferte de calitate pentru Antalya găsiţi la Paralela 45, urmărind link-urile de mai jos:
http://www.paralela45.ro/oferte/antalya_2017
http://www.paralela45.ro/charter/antalya-din-bucuresti
http://www.paralela45.ro/bilet-avion/738/Iasi%20-%20Antalya%20-%20Iasi%20(round%20trip)