15 motive pentru Bucureşti

Bucuresti1Sunt bucureştean 100% şi-mi iubesc oraşul. Capitala noastră s-a schimbat mult în ultimii 10-15 ani. În bine. Noi nu credem prea mult, dar românii plecaţi din ţară sau străinii care au fost cândva aici şi au revenit după mult timp ne spun asta.

Vă ofer 15 motive care să vă determine să credeţi în Bucureşti şi să-l promovaţi, să-l vorbiţi de bine şi în faţa prietenilor din străinătate.

 

1. Bucureşti este un oraş sigur. Rata criminalităţii este mult mai mică decât în multe oraşe de pe mapamond, chiar şi mai vestice. Nu există terorism, nu se folosesc arme de foc.

2. Bucureşti este un oraş non-stop. Ai ce face permanent, la orice oră din zi şi din noapte. Magazinele şi mall-urile sunt deschise până târziu în noapte, unele market-uri sunt non stop, iar restaurantele şi barurile sunt, de multe ori, deschise până spre dimineaţă.

3. Bucureşti este un oraş al evenimentelor. Nu se întâmplă de mult timp, dar se întâmplă să avem un calendar foarte bogat, tot timpul anului. Doar în acest an vom avea două evenimente internaţionale de anvergură: Festivalul Internaţional George Enescu (30 august – 20 septembrie 2015) şi Campionatul Mondial de Snooker (Hotel Caro Bucureşti, 17 iulie – 26 iulie 2015). Apoi să nu uităm de diversele festivaluri, concerte, competiţii sportive locale, regionale, internaţionale, teatru open street, Bucharest Christmas Market (care deja a devenit, timp de o lună, tradiţie), Festivalurile Berii, precum Oktoberfest Bucureşti, Festivalul Portului Popular Românesc etc.Bucuresti

4. Bucureşti este un oraş ieftin. Nu vă miraţi, nu o fi cel mai ieftin oraş din România, dar comparativ cu multe alte metropole, este încă ieftin. 2 euro berea ori cafeaua în centru sau 10 euro de persoană prânzul în oraş e încă un preţ bun. Plus taxiul, care este cel mai ieftin din UE.

5. Bucureşti este un oraş uşor accesibil. Pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă aterizează zeci de companii aeriene, inclusiv low cost, din Bucureşti pornesc trei autostrăzi (sau hai să le spunem fragmente de autostrăzi). În plus Capitala este nod feroviar, rutier şi chiar şi fluvial (Dunărea se află la doar 60 de km).

6. Bucureşti este un oraş curat. Fără drept de apel, este mult mai curat decât acum 10 ani, deşi e loc şi de mai bine.

7. Bucureşti este un oraş cultural. Teatre (inclusiv stand up comedy), muzee, săli de spectacole, toate acestea oferă un program cultural tot timpul anului.

SAMSUNG8. Bucureşti este un oraş al distracţiei. Pornind de la cluburile de „fiţe”, unele renumite în toată lumea, până la pub-urile şi cluburile din Centrul vechi sau cele studenţeşti, în Bucureşti te poţi distra non stop, pentru toate buzunarele.

9. Bucureşti are un Centru istoric. Ceea ce nu puteam spune până acum mai puţin de 10 ani, dar acum îl avem şi este foarte apreciat pentru nenumăratele localuri.

10. Bucureşti are peste 250 de structuri de cazare, fie ele hoteluri, vile, pensiuni şi hosteluri. În ultimii ani, tarifele de cazare au scăzut considerabil şi sunt accesibile aproape tuturor buzunarelor. Infrastructura de cazare a Capitalei este şi din ce în ce mai favorabilă pentru organizarea unor evenimente mari: congrese, târguri, simpozioane etc.

11. Bucureşti are parcuri. Chiar dacă spaţiile verzi nu sunt uniform răspândite, nu duce, lipsă de parcuri mari sau cochete, precum Herăstrău, Cişmigiu, Carol, Tineretului, IOR, Floreasca etc.

12. Bucureşti are lacuri şi posibilităţi de agrement nautic. Pe lângă Dâmboviţa, râul bucureştean nu foarte spectaculos, dar care permite mici competiţii de ambarcaţiuni precum cele organizate de fostul nostru campion mondial la caiac canoe Ivan Patzaichin, avem râul Colentina, care formează salba de lacuri din nordul Bucureştiului (Herăstrău, Floreasca, Tei, Pantelimon). Aceste lacuri sunt mari şi generoase pentru ambarcaţiuni.

13. În Bucureşti se află cea mai mare clădire administrativă civilă din lume, Palatul Parlamentului. Că vrem sau nu vrem, devine pas cu pas un simbol al oraşului, aşa cum turnul Eiffel a devenit pentru Paris. SAMSUNG

14. Bucureşti a fost atestat documentar pe vremea lui Vlad Ţepeş, alias Dracula. Deci, teoretic este întemeiat de Dracula. Pentru fanii acestei legende, foarte mulţi în toată lumea, nu e nimic rău. Mai ales că Dracula era un vampir romantic…

15. Bucureşti rămâne pe alocuri un Mic Paris, deşi mult mai eclectic. Mulţi vizitatori străini remarcă influenţa capitalei Franţei în arhitectura oraşului. De fapt, dacă nu ştiaţi, mai în glumă, mai în serios, Bucureştiul ar trebui denumit „Marele Paris”, deoarece suprafaţa oraşului nostru este mai mare decât cea a Capitalei Franţei 🙂

Dacă mai aveţi şi alte argumente în favoarea Bucureştiului, le aştept şi le voi publica. Cu siguranţă că mi-a scăpat ceva 🙂

Foto: Traian Bădulescu, Autoritatea Naţională pentru Turism

Bucureşti acum peste 150 de ani
Bucureşti acum peste 150 de ani

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *