Fotograful Adrian Tărăcilă despre călătoriile sale, la Observatorul Special al Antenei 1

Astăzi vi-l prezint pe unul dintre vechii mei prieteni, Adrian Tărăcilă. Grafician şi artist plastic, dar şi pasionat de sport şi arte marţiale. Călător dedicat, care a vizitat peste 100 de ţări, printre care Argentina, SUA, Kenya, Tanzania, Rusia (inclusiv Siberia), China, Japonia, Iordania, Chile (inclusiv Ţara de foc). S-a apropiat de Polul Sud şi a fost la Polul Nord. Timp de peste 10 ani a lucrat pe vase de croazieră, din care cea mai mare parte a timpului ca fotograf. Împreună am lansat, anul trecut, un blog dedicat fotografiei profesioniste de călătorie şi educaţiei turistice – Voyager Blog. Vă invit să îl vizitaţi şi să vă călătoriţi virtual prin lume, datorită fotografiilor de artă.

Recent, Adrian a acordat un interviu Antenei 1 pentru Observatorul special. Vă redau articolul publicat de site-ul Antenei 1, alături de un link către înregistrarea emisiunii.

Observator Special! Aventurieri in cele mai periculoase destinatii de vacanta: Un roman, la bordul primei nave de pasageri atacate de pirati

Suntem dependenti de adrenalina. O demonstreaza calatoriile exotice si periculoase in care se aventureaza romanii. Sunt dispusi sa mearga pana la capatul lumii pentru o priveliste, o fotografie spectaculoasa sau o experienta pe care putini au sansa sa o traiasca.

Adrian Taracila a strabatut lumea in lung si-n lat si nu o data s-a abatut de la traseu, cu riscul vietii. Atunci cand incalci, insa, in mod deliberat regulile dintr-un safari african, doar pentru cateva fotografii la prim plan cu un rinocer, nu stii la ce sa te astepti.

“Parca timpul ingheata in loc si nimic nu se mai intampla cand vezi un animal care se ridica si are un pui langa el in noroi, iar celalalt rinocer iti taie calea, n-ai cum sa fugi, in camp deschis, deci nu un parc si isi apleaca capul si te priveste in ochi, atunci s-a terminat”, spune Adrian.

A avut noroc. Din motive pe care nici acum nu le intelege, animalul s-a oprit la timp. Oamenii, nu au fost, insa, la fel de milosi.

In aceeasi calatorie, Adrian a fost la bordul primei nave de pasageri atacate vreodata de pirati. “Noaptea, undeva pe la 1:00-2:00 dimineata, in plin Ocean Indian, la 1.000 de mile in larg am auzit, de fapt am vazut pe hublou cum treceau trasoarele si cum cineva folosea armament in plin ocean”. Soldatii de la bord au facut tot posibilul sa reziste atacului. “La cateva ore au sosit doua nave NATO militare care ne-au insotit, ne-au pazit cu elicoptere de atac si cu. Era aproape ca intr-un razboi. Deci, nu imi venea sa cred”.

Si totusi, cel mai de temut inamic al lui a fost unul invizibil. Se intampla in inima junglei, pe o insula dintre Madagascar si coasta africana. “Am fotografiat cateva pasari si la un moment dat.in jungla sunt tot felul de pasari, de maimute, e o larma, o galagie. Nu s-a mai auzit nimic. S-a facut liniste. A inghetat jungla. Si atunci am inghetat si eu. In timp ce faceam fotografii am vazut cum se miscau cateva frunze si mi-am dat seama ca mai este ceva cu mine. M-am intors si am plecat”.

Aventurile lui Adrian nu se opresc aici. Muntii din Tibet i-au oferit un jaf cel putin interesant. “In partea dreapta era padure, in stanga prapastie, poteca nu era foarte mare si nu ai nici cum sa fugi, nici ce sa faci. Si ne-am trezit cand deja erau maimute pe pereti, pe la maserii, pe sus, in jurul nostru. Atunc,i ne-am oprit ca nu puteam sa mai mergem de ele. Si au inceput usor usor sa ne jefuiasca. Un jaf efectiv ca in filme.

In Africa, a fost amenintat cu arma, la fel cum a patit si Darius. Un tanar din Cluj care s-a incumetat sa faca turul continentului negru pe motocicleta. Isi aminteste ca cele mai mari probleme le-a avut cu politistii.

“In Nigeria sunt foarte agresivi, intr-un mod fizic. Se leaga de tine. Te trag, te imping, te ameninta. In Maroc, de exemplu, sunt extraordinar de prietenosi, dar cu un interes. Nimeni nu te ajuta, nici la nivel de directionare pe strada fara bani sau sa le dai un cadou si asa mai departe”.

Iar daca nu le dai ceea ce vor, apeleaza la

intimidari. “De exemplu, la noi, politistii locali au un carnetel, la ei au trei Kalashnikov. Dupa ce povestisem cu un politist cu care ma imprietenisem sa facem niste poze a venit alt politist si m-a amenintat cu arma sa dispar in secunda aia de acolo ca daca nu, ma impusca. Fara sa stie despre ce e vorba”.

Cand mergi in zone periculoase ale lumii, trebuie sa fii bine informat. Gabriela s-a aventurat in cele mai periculoase cartiere ale Braziliei. Asa numitele favelas. “Stiam foarte clar ca e bine sa ai camera in buzunar si nu aveam.cred ca acolo nu am purtat nici macar ceva de argint, d-apai ceva de aur. Adica nu aveam cercei, nu aveam inele, nu aveam nimic la vedere care ar putea atrage atentia.

Dar asta nu inseamna ca era ferita de pericole. “In coborarea noastra ne era foarte frica sa nu intram in casa cuiva. Adica erau atat de stramte stradutele si coborai pe niste scari cotite, incat aveai impresia ca imediat o sa intri in usa cuiva, in casa cuiva si n-ar fi fost frumos nici pentru noi nici pentru ei”.

Favelele braziliene ascund cei mai mari traficanti de droguri ai tarii. Sunt locuri in care nici macar politia locala nu intra. Doar trupele speciale, cu masini blindate si arme de lupta.

Sursa: Antena 1 / http://a1.ro/lifestyle/travel/observator-special-aventurieri-in-cele-mai-periculoase-destinatii-de-vacanta-un-roman-la-bordul-primei-nave-de-pasageri-atacate-de-pirati.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *