Castelul Bran (în germană Törzburg, în maghiară Törcsvár) este un monument istoric și arhitectonic, situat în Pasul Bran-Rucăr, la 30 de kilometri de Braşov. Deşi a intrat în circuitul şi folclorul turistic drept castelul lui Dracula, se pare că Vlad Ţepeş nu a locuit niciodată la castel. Cu toate acestea „legenda pare să fie mai puternică decât realitatea … aici turnându-se Interviu cu un vampir”, un film cu acest subiect, ca o aluzie directă la presupusele trăsături de vampir a voievodului muntean. Cert e că este unul dintre cele mai cunoscute castele din lume, datorită alăturării de legenda lui Dracula.
Un document emis de regele Ludovic I al Ungariei (1342-1382) la 19 noimebrie 1377 în Zvolen confirmă saşilor din Scaunul Braşovului (totaque communitas Saxonum sedis Brassouiensis) dreptul de a ridica, conform promisiunii, pe cheltuiala şi cu meşterii lor, o nouă cetate de piatră la Bran (promiserunt novum castrum in lapide Tydrici edificare). Cu această ocazie, regele promite braşovenilor că, dacă Ţara Românească va ajunge „în mâinile noastre”, atunci vama va fi mutată de la Rucăr (Ruffa Arbor) la Bran. Referinţa din textul documentului din 1377 cu privire la o „nouă cetate de piatră”, permite deducţia că fortificaţia de piatră, ce urma să fie edificată pe acest loc, a fost precedată de o întăritură de graniţă mai veche. Această cetate, probabil din lemn, va fi fost ridicată de cavalerii teutoni între 1211-1225. Ea este atribuită magistrului Theodorikus. În secolul al XIII-lea teritoriul cetăţii Bran a fost supus jurisdicţiei comitatului regal de Alba Iulia.
În anul 2000, castelul Bran a fost revendicat de Arhiducele Dominic de Habsburg şi de surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen şi Elisabeth Sandhofer, moştenitorii castelului. În luna mai 2006, aceştia au devenit proprietarii castelului şi ai domeniului aferent în urma unei decizii guvernamentale de retrocedare. Statul român a păstrat administrarea castelului pentru încă 3 ani, până în 18 mai 2009. Înaintea retrocedării, Ministerul Culturii a dispus mutarea colecţiilor aparţinând statului român de la Castelul Bran la Vama Medievală. Pentru a putea redeschide muzeul, familia de Habsburg a remobilat castelul cu obiecte din colecţia personală. Redeschiderea oficială a muzeului s-a realizat la 1 iunie 2009.
Un comentariu
Lasă un răspuns
Articolul Precedent: România – o fotografie şi o poveste (11)
Articolul Următor: România – o fotografie şi o poveste (13)
Legătură permanentă
Poate ca a venit momentul reconcilierii intre proprietarii Castelului si Ministerul Culturii. Nu stiu cati vizitatori trec pe la Muzeul Vamii. Actuala situatie similara starii „sur place” inainte de inceperea urmaririi individuale sau echipe din ciclism nu poate continua la nesfarsit decat cu impietrirea protagonistilor. Castelul merita refacerea intregului patrimoniu, cel putin cat este muzeu. Muzeul nu poate functiona in afara reglementarilor Ministerului, aici au gresit oficialii de stat ca nu au vazut mai departe de disputa cu Domnic de Habsburg – culmea romanii au facut Unirea cu Transilvania, cu Ardealul, daramand dinastia imperiala de Habsburg si acum Castelul Reginei Maria apartine cui? Retrocedarea ascunde multe secrete murdare! Am citit cu mare atentie si placere prezentarea facuta de D-voastra. Toti strainii stiu de Dracula si Castelul Bran, dar cati stiu de Peles? Sau de mostenirea Reginei Maria si de ce i-a fost daruit Castelul? Statul comunist vrand nevrand l-a preferat pe Vlad Tepes Dracula ca un exemplu de erou national care sa bage spaima in hoti, tradatori, boieri uneltitori, maghiari, sasi, si mai ales turci otomani! Despre Regalitate, mai putin …. mai bine Dracula! Conflictul Stat (Minister) – Mostenitori continua si nu e bine! Castelul merita pus in valoare cu intreg patrimoniul, ce este tinut acum in Muzeul Vamii se depreciaza si ar fi mai bine sa prezentam totul intr-un ansamblu unitar!