Articol publicat în revista ANAT Media, iunie 2010
De la turismul balnear şi până la intervenţiile chirurgicale, din ce în ce mai mulţi români cu dare de mână caută spitalele din străinătate pentru diferite afecţiuni. Fie că sunt trataţi mai bine, au mai multă încredere în sistemul vestic de sănătate sau uneori plătesc mai puţin, cererea venită din partea românilor este tot mai mare. „Există o mare cerere pentru aceste servicii şi, curând, tot mai mulţi români vor pleca în străinătate pentru a beneficia de servicii medicale, la standarde de calitate superioare celor din ţară”, spune Răzvan Nacea, manager executiv al companiei Seytour Medical Tourism.
Turismul medical, cel mai dinamic sector de călătorii la nivel global, cu o rată de creştere estimată la 30% anual, ar putea ajunge să valoreze 100 de milioane de euro în România, până în 2015, estimează specialiştii din domeniu.
„Este greu de estimat cât valorează turismul medical din România. În 2003, când la noi au venit 50.000 de turişti, piaţa a fost de circa 32 de milioane de euro”, a adăugat Răzvan Nacea.
Pe piaţa locală, mai sunt agenţii sau clinici private care promovează pachete medicale de turism străinilor. Aceştia vin în România preponderent pentru chirurgie estetică şi stomatologie, alegând serviciile medicale de aici pentru că sunt mai ieftine. Străinii pot ajunge să plătească până la 40% din suma pe care ar plăti-o în ţara de origine pentru servicii medicale în România. Până în prezent însă, nu a existat pe piaţă nicio companie de turism specializată pe acest segment, deşi în primul semestru din acest an, circa 8.500 de români au plecat în ţări ca Austria, Israel, Germania sau Ungaria pentru servicii medicale. Totodată, străinii care vin în România pentru astfel de servicii generează o piaţă de câteva zeci de milioane de euro.
„Potenţialul pieţei este însă mare şi cred că vor mai apărea şi alţi jucători care se vor
specializa pe turism medical în perioada următoare. Turiştii străini care vin în România pentru servicii medicale sunt mai numeroşi decât românii care pleacă în afară. Cei din urmă pleacă pentru servicii medicale din două motive: ori pentru intervenţii care nu se pot realiza în România, ori pentru că vor servicii medicale premium, iar infrastructura medicală din România este încă slab dezvoltată. Până acum am avut circa 20 de cereri din România, toate pentru probleme medicale grave, cum ar fi operaţii pe inimă sau pe creier. Suntem pe punctul de a intermedia o operaţie pe creier în Austria”, a adăugat directorul Seytour.
În Austria, an de an merg câteva sute de români pentru servicii medicale, menţiona Horst Bruggraber, senior consultant al firmei Premium Health Solutions din Austria, companie cu care Seytour colaborează. Acesta a spus că Austria este aleasă pentru servicii medicale de circa 2 milioane de turişti anual, ceea ce reprezintă 12% din numărul total de vizitatori. „Avem clienţi care vin pentru consultaţii şi investigaţii de rutină şi pacienţi care vin pentru intervenţii grave. Veniturile noastre, fără a include plata serviciilor medicale, pot fi de la 50 de euro la peste 1.000 de euro per pachet”, a adăugat reprezentantul austriac.
Pieţele care generează cei mai mulţi turişti care călătoresc în scopuri medicale sunt Marea Britanie şi SUA. Clienţii din aceste ţări caută servicii de calitate la preţuri mai mici, aşa că principalele zone în care călătoresc sunt Malaezia, Costa Rica, India, Brazilia. Potrivit lui Răzvan Nacea, două treimi dintre pacienţii internaţi în spitalele din Ungaria sunt români, în timp ce un număr însemnat alege Austria pentru tratamente şi operaţii în clinici şi spitale private. Peste 15.000 de români au beneficiat, în ultimii ani, de tratament de specialitate în clinici din Ungaria, Austria, Germania şi Israel. În România, costul unei zile de spitalizare
pentru un pacient, neîncadrat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, poate varia între 115 lei şi 3.150 de lei, în funcţie de spital şi serviciile oferite. În Austria, ziua de spitalizare e de 450 de euro.
Există două categorii de români care aleg străinătatea pentru tratament. Din prima fac parte cei care au nevoie de operaţii în regim de urgenţă şi care nu pot fi realizate în ţara noastră. Cea de-a doua categorie este formată din cei care doresc să facă investigaţii sau tratamente la standarde de calitate, în clinici private. Românii caută state precum India sau Bolivia pentru operaţiile estetice, unde preţul este mai mic cu până la câteva mii de euro, în timp ce viitoarele mămici merg să nască în Austria sau Germania. Au devenit din ce în ce mai căutate pachetele companiei de turism medical în destinaţii precum Bolivia sau Mauritius pentru operaţii estetice sau grefe de păr. Există însă şi un segment de nişă, în creştere, şi anume femeile care doresc să dea naştere copilului într-o clinică privată din Austria sau Germania, care deţine şi o bancă de celule stem.
Ca un exemplu, un pachet all inclusive pentru o săptămână de refacere, la Viena, poate costa între 1.500 şi 2.100 de euro. În tarif intră transportul cu limuzina, de la aeroportul din Viena, până la staţiunea de odihnă şi tratament, şi înapoi. Sunt asigurate şapte nopţi cu pensiune completă, două examinări făcute de doctorii staţiunii, plus alte 14 tipuri de terapii adaptate afecţiunii. Acelaşi pachet mai include accesul la piscină, sauna şi băi cu aburi, excursie de o zi „Turul istoric panoramic al Vienei”, cu limuzină şi ghid.
Mai jos aveţi fragmente din emisiunea „Bugetul meu”, difuzată pe TVR în 2010, în urma unei deplasări la care am participat şi eu. Din păcate, prezentatorul emisiunii, actorul Patric Petre Marin, un om deosebit, pe care am avut ocazia să-l cunosc, nu mai este printre noi, dispărând tragic în urma unui accident. Dumnezeu să-l odihnească!
Voi reveni asupra acestui subiect, cu un reportaj despre turismul medical din Austria. Deplasarea a fost efectuată cu sprijinul Seytour Medical Tourism.
Text & foto – Traian BĂDULESCU
Legătură permanentă
Sursă unică comprehensivă la cea mai exclusivă opțiune de tratament medical din Israel
Medicina israeliană și medicii israelieni de elită sunt considerați a fi printre cei mai avansați din lume. Spitalele publice și private din Israel respectă pe deplin standardele internaționale și pot oferi pacienților o gamă largă de servicii medicale. Un astfel de succes în medicina israeliană a fost atins mulțumită celor trei principii pe care este bazată:
Destination Ranking of The Medical Tourism Index – Indexul Locului Destinației în Turismul Medical (MTI) din anul 2015 și 2016 de către International Health Research Center – Centrul Internațional de Cercetare în Sănătate (IHRC) arată că Israel este Nr. 1 în lume în ceea ce privește calitatea serviciilor și facilităților în turismul medical și este un lider mondial al turismului medical
Legătură permanentă
De ce sunt recomandate tratamentele medicale în Israel !?
Medisrcenter ofera servicii pentru a doua opinie medicala inseamna siguranta diagnosticului corect si accesul la cea mai buna solutie de tratament pe care o ofera practica medicala la nivel international.
Persoanele care au fost diagnosticate cu boli grave au nevoie de certitudinea solutiei medicale, ca fiind cea mai buna, si de eficienta planului de tratament.
Medisrcenter ofera servicii pentru organizarea de diagnostic si tratament al pacientilor in Israel din strainatate, multe domenii medicale.
Medicina israeliană și medicii israelieni de top sunt considerați a fi printre cei mai avansați din lume.
Spitalele private din Israel respectă pe deplin standardele internaționale și pot oferi pacienților lor o gamă largă de servicii medicale.
Medisracenter organizează testări de diagnosticare și tratament ulterior în Israel la nivel internațional.
Compania noastră este încântată să vă ofere cunoștințele și experiența medicilor din cele mai bune clinici și centre medicale din țară în calitate de reprezentant oficial.
Indexul Locului Destinației în Turismul Medical (MTI) din anul 2015 și 2016 de ătre Centrul Internațional de Cercetare în Sănătate (IHRC) arată că Israel este Nr. 1 în lume în ceea ce privește calitatea serviciilor și facilităților în turismul medical și esteun lider mondial al turismului medical.
https://www.medicaltourismindex.com/destination/israel/
http://www.healthcareresearchcenter.org/medical-tourism-index/
American weekly magazine Newsweek se situează în centrul medical Sheba din Israel printre primele 10 spitale din întreaga lume. https://markets.businessinsider.com/news/stocks/newsweek-magazine-names-sheba-medical-center-one-of-the-top-10-best-hospitals-in-the-world-1028049559
Există teste și tratamente inovatoare în domeniul oncologiei, hematologiei, bolii Parkinson și epilepsiei Și alte domenii ale medicine, care există doar în Israel și Statele Unite, dar prețul în Israelpentru aceste teste și tratamente este mai ieftin al prețului în SUA.
A doua opinie medicale și Transportul pentru tratamentele medicale în Israel sunt gratuite
Aflați și contactați informațiile.
yosef@medisracenter.com https://medisracenter.com/ro