Situată la circa 1000 de km de Lisabona şi la 500 km de coasta Marocului, Madeira aparţine de Portugalia şi constituie, fără nici o exagerare, unul dintre cele mai cunoscute arhipelaguri din lume. El este format din insulele Madeira, Porto Santo, Desertas şi Selvagens. Madeira este o destinaţie recunoscută pentru climatul blând şi constant tot timpul anului: temperaturile medii sunt de 17-18 grade Celsius iarna şi de 28 de grade vara, iar temperatura apei nu coboară sub 20 de grade.
Acolo nu veţi descoperi plaje, deoarece insula este muntoasă iar litoralul este dominat de stânci. Şi totuşi, ce oferă inedit Madeira? Ei bine, ţinând cont că printre turiştii de bază ai insulei se numără… spaniolii, acest loc are ceva de zis!
Madeira este complet diferită de celelalte arhipelaguri din estul Atlanticului – Canare sau Azore. Ea se caracterizează printr-o vegetaţie abundentă – de parcă ar fi o imensă grădină -, prin turism cultural sau de aventură. Este o destinaţie ideală pentru turiştii de vârsta a doua sau a treia, precum şi pentru cuplurile aflate în luna de miere sau, pur şi simplu, pentru cuplurile aflate în căutarea unui sejur liniştit.
Madeira deţine multe hoteluri de calitate, care oferă tarife la preţuri accesibile, 75% dintre acestea fiind clasificate la 4 şi 5 stele. Arhipelagul are circa 290.000 de locuitori iar capitala, Funchal, 120.000. Supranumită şi „Insula Florilor” (aici se află peste 3000 de specii) sau „Insula Orhideei”, ea constituie un paradis al iubitorilor soarelui sau ai naturii virgine. Parcul Naţional din Funchal (capitala arhipelagului, unde se află un aeroport internaţional), care este inclus în patrimoniul UNESCO şi se întinde pe 3/4 din suprafaţa insulei, portul şi centrul istoric Funchal, peşterile Sao Vicente, pădurea Laurissilva (relicvă a Erei Terţiare), plajele de pe insula Porto Santo, dar şi renumitele vinuri de Madeira, sunt doar câteva dintre atracţiile arhipelagului.
Iubitorii turismului ecologic mai trebuie să ştie că Madeira a fost desemnat drept cel mai curat loc din Europa, din punct de vedere al climatului. O insulă cu o lungime de circa 60 km şi o lăţime medie de 17 km poate să ofere aproape tot. De la plajă (la piscine sau pe insula Porto Santo – unde nisipul, predominant galben, a fost adus din… Maroc) şi munţi, la sporturi acvatice şi obiective istorice…
Puţini ştiu că şi Cristofor Columb a locuit o perioadă aici. Şi, mai mult, a fost căsătorit cu o madeireză! Madeira este destinaţie turistică încă din secolul… XVIII! Atunci, primii vizitatori erau britanici. Foarte mulţi dintre aceştia şi-au făcut aici case de vacanţă sau ferme – denumite, în portugheză, „quintas”. Primele hoteluri au fost construite la sfârşitul secolului XVIII şi la începutul secolului XIX. Asta da tradiţie! Majoritatea populaţiei trăieşte, bineînţeles, din turism. De asemenea, importante resurse economice sunt agricultura (cultivarea trestiei de zahăr) şi cultivarea viţei de vie.
Majoritatea turiştilor provin tot din Marea Britanie, urmaţi îndeaproape de germani, scandinavi, spanioli şi, bineînţeles, portughezi. De asemenea, vizitatori mai provin din America Latină şi Italia.
Turism de calitate înainte de orice! Aceasta este deviza autorităţilor din Madeira. Dacă înainte, aici veneau în special turişti mai în vârstă, în prezent, un nou segment important este cel al tinerilor. Acestora le sunt dedicate, printre altele două camping-uri: unul pe insula Porto Santo şi altul pe insula principală, Madeira.
Preţurile nu sunt foarte mari, iar prin agenţiile de turism pot fi obţinute tarife avantajoase la hotelurile de 4 şi 5 stele. Doar în decembrie – în special în perioada sărbătorilor de iarnă – tarifele urcă mult. Dar aceasta pentru că Madeira este o destinaţie foarte solicitată. Pentru Revelion, rezervările trebuie făcute de multe ori, fără nici o exagerare, cu… un an înainte! În această perioadă, cazarea la un resort de lux poate ajunge şi la… 3000 de euro pe noapte! Dar aceasta este o excepţie.
Madeira reprezintă o destinaţie fericită, atât pentru turişti, cât şi pentru localnici. Pentru că majoritatea populaţiei trăieşte, direct sau indirect, din turism. Această destinaţie are tot ce îi trebuie: natură, cultură şi soare. Este drept, nu avea… plaje de nisip. Dar madeirezii au rezolvat şi această situaţie, aducând, pe Porto Santo – cea de-a doua insulă a arhipelagului ca mărime şi ca importanţă – nisip din deşertul Sahara, mai precis din Maroc.
Una din atracţiile insulei este reprezentată de festivaluri. Există astfel de manifestări tot timpul anului, precum carnavalul din februarie, festivalul florilor din aprilie, festivalul muzicii sau cel al artificiilor, în iunie, festivalul vinului – în septembrie.
Madeira a fost şi este asemeni unei fete frumoase şi deştepte. A atras mereu şi, ca atare, a beneficiat întotdeauna de sprijin intern şi internaţional. Este cea mai sprijinită regiune a Portugaliei, în special pe plan financiar, din partea Uniunii Europene. Fiind şi… una dintre cele mai exotice destinaţii din spaţiul UE.
Insula, deşi nu foarte mare, oferă multe-multe obiective. Vă spun ce am văzut eu… Nu rataţi Grădina Tropicală Monte Palace – investiţie a unui prosper om de afaceri portughez – Jose Manuel Rodrigues Berardo -, născut în Madeira, acum, stabilit în Africa de Sud, dar care revine aici în fiecare an. El a introdus grădina în circuitul public, donând-o Fundaţiei Berardo. Până la acest paradis se poate ajunge cu un teleferic, din care poţi avea cea mai spectaculoasă panoramă a Madeirei.
Amenajat pe un deal, deci în pantă, parcul – introdus de UNESCO în anul 2000 în World Nature Heritage Site – oferă o vegetaţie luxuriantă şi mai multe grădini tematice: una japoneză, una portugheză etc. Merită vizitat Muzeul de artă modernă africană, aflat în incinta parcului. Povestea creatorilor unor sculpturi geniale este uneori dramatică. Aceştia au constituit o comunitate de artişti din Zimbabwe, care a activat mai ales în anii 60-70. Berardo a cumpărat chiar el o parte din creaţiile lor. Din păcate, în statul african au izbucnit războaie civile şi… nu se mai ştie nimic de soarta multora dintre artişti. Au mai rămas doar operele de artă. Tot aici se află şi un muzeu al cristalelor, rocilor şi pietrelor preţioase, cumpărate de către omul de afaceri amintit din Africa şi America de Sud.
Să nu uit… Dacă urci cu telecabina, poţi coborî – senzaţiile sunt mult mai mari – cu o sanie de lemn împinsă de tineri îmbrăcaţi în costume specifice. Acesta era, acum 100 de ani, un mijloc de transport frecvent folosit. Distracţia costă 10 euro, dar ce mai contează banii? O adevărată lecţie de folosire a unei tradiţii şi de a scoate bani din ea!
În Madeira se află şi o serie de parcuri tematice, aşa cum ar fi Santana. Întins pe 7 hectare, acesta are în primul rând un scop educaţional, redând, într-un spaţiu mic, istoria mare a unei insule.
Printre cele mai solicitate hoteluri ale Madeirei se numără aşa-numitele quinte (un fel de ferme, mai bine zis case de vacanţă aristocratice). O parte dintre acestea au fost renovate şi reprezintă hoteluri, dar în acelaşi timp, muzee.
Nu în ultimul rând, orice turist care soseşte în Madeira nu are cum să nu guste din celebrul vin de Madeira. Renumit drept vin licoros, dulce, de desert, acesta are – puţini ştiu – şi variante demisec sau sec. Am efectuat o degustare ca la carte la crama companiei „Madeira Wine” din Funchal. Istoria proprietăţii datează din 1881, când a fost întemeiată de familia britanică Blandy. Englezii fiind mari iubitori ai vinului de Madeira.
Ce înseamnă, statistic, Madeira la ora actuală? Circa 320 de hoteluri, cu aproape 30.000 de paturi. An de an, aici vin circa un milion de turişti, care consumă între 5 şi 6 milioane de nopţi de cazare. Madeira nu cunoaşte cuvântul „autosuficienţă”. Şi chiar dacă are un grad de ocupare mare tot timpul anului, niciodată nu o să auzi de la autorităţile turistice sau de la hotelieri cuvintele care pe noi ne enervează atât de mult: „toate locurile sunt ocupate, nu avem nevoie de promovare”. Arhipelagul este întotdeauna în topul celor mai vizitate destinaţii portugheze, aflându-se, acum câţiva ani, chiar pe primul loc. Industria turistică locală are un aport la PIB de circa 9%.
Deplasare efectuată cu sprijinul Ambasadei Portugaliei la Bucureşti şi a Direcţiei Regionale de Turism din Madeira. Reportaj de Traian Bădulescu
Legătură permanentă
uite din fericire eu nu am vazut pratile nasoale ale Maramuresului. Dar nici n-am stat mult ca sa pot sa zic ca am avut timp sa examinez totul mai bine… Mie mi-a placut ce am vazut.Si ai dreptate, nu e normal sa te entuziasmezi intr-un cimitir. Dar oricum, oamenii pe care i-am vazut acolo erau ca si mine, se uitau, citeau rimele, dar toti pastrau o figura serioasa, mi s-a parut foarte ok atmosfera acolo. Si era destul de liniste, adica chiar daca era ceva lume acolo, nu faceau galagie si nu se purtau ca la orice „obiectiv turistic”. Oricum, cred ca tine si de educatie, nu neaparat numai de faptul ca ai pierdut sau nu pe cineva drag.@Raluca: Ma bucur ca ai avut parte de o experienta asa frumoasa! E bine de retinut, multimim pentru link.Si da, despre Huneduara este vorba 🙂